Σχεδόν χίλιες εξετάσεις σε 512 κατοίκους της Αλοννήσου

Από τις κινητές μονάδες που βρέθηκαν στο νησί

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ) στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επισκέφτηκαν την Αλόννησο την Παρασκευή 5 Απριλίου έως και την Δευτέρα 8 Απριλίου 2019 προκειμένου να παράσχουν δωρεάν υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους του νησιού με ομάδα ιατρών 16 ιατρικών ειδικοτήτων.
Το ταξίδι των Κινητών Ιατρικών Μονάδων (ΚΙΜ) στην Αλόννησο είχε αρχικά προγραμματιστεί για το τέλος Μαρτίου, αναβλήθηκε, όμως, λόγω καιρικών συνθηκών.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 993 εξετάσεις (όπως υπέρηχοι, μαστογραφίες, τεστ ΠΑΠ, ηλεκτροκαρδιογραφήματα και μετρήσεις πυκνότητας οστών) και 785 ιατρικά ραντεβού σε 512 κατοίκους της Αλοννήσου ενώ η ομάδα του Sports Excellence προσέφερε σε περίπου 90 παιδιά την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθήματα ξιφασκίας και να μάθουν να συνεργάζονται παίζοντας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής των Κινητών Ιατρικών Μονάδων, οι κάτοικοι είχαν, επιπλέον, την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία σειρά ομιλιών με θέμα την υγιεινή διατροφή, τις μαθησιακές δυσκολίες, καθώς και μαθήματα πρώτων βοηθειών, υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων επαγγελματιών.
Το πρόγραμμα των Κινητών Ιατρικών Μονάδων αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος», σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ). Σε κάθε αποστολή τους σε νησιά της άγονης γραμμής και σε δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας, οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες συνοδεύονται από γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, καταρτισμένο νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό, καθώς και φοιτητές της ιατρικής σχολής.
Από την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος, τον Ιανουάριο του 2014, μέχρι σήμερα, οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 45 αποστολές σε νησιά της άγονης γραμμής και δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας. Στόχος του προγράμματος είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.