Σφοδρή χιονόπτωση στο κεντρικό και ορεινό Πήλιο

Ελεγχόμενη η κατάσταση ανοιχτοί οι δρόμοι

Σχετικά σφοδρή χιονόπτωση σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στο ορεινό και κεντρικό Πήλιο, η οποία σταμάτησε στις 7 το πρωί και το οδικό δίκτυο είναι ανοιχτό, οι προσβάσεις ασφαλείς και τα σχολεία λειτουργούν κανονικά.
Ο Νίκος Καμπούρης αντιδήμαρχος Δ.Ε. Μουρεσίου μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ, ο οποίος είπε ότι η χιονόπτωση περιορίζεται στον ορεινό όγκο του Πηλίου, από Πορταριά και πάνω μέχρι τα Χάνια και στις περιοχές του κεντρικού Πηλίου, Αγ. Γεώργιο και Άγιο Βλάσιο, στα ανατολικά η κατάσταση είναι καλύτερη.
Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για χιονοπτώσεις από το μεσημέρι και μετά και υπάρχει ετοιμότητα για την εξέλιξη των φαινομένων.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο ΔΕ Μουρεσίου, ο μηχανισμός της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας είναι σε ετοιμότητα, εκχιονιστικά καθάρισαν τους δρόμους και δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα, υπάρχουν και μηχανήματα του Δήμου σε επιφυλακή, αν χρειαστεί να επέμβουν.

Ο κ. Καμπούρης τόνισε ότι είμαστε στην καρδιά του χειμώνα, χρειάζονται οι χιονοπτώσεις και οι παγωνιές που είναι στον κύκλο της φύσης.

Χιόνια σε κεντρικό Πήλιο και Δέλτα Νεοχωρίου
Χιόνισε από νωρίς το πρωί στο κεντρικό Πήλιο μέχρι το Δέλτα Νεοχωρίου, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Νίκος Μαμμάς αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νότιου Τομέα και Πολιτικής Προστασίας Νοτίου Πηλίου.
Όπως είπε, στα χωριά του κεντρικού Πηλίου (Βυζίτσα-Πινακάτες) είναι ανοιχτοί οι δρόμοι, για το Δέλτα Νεοχωρίου αναμενόταν μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, ενώ σημειώνεται βροχόπτωση στα νότια του Δήμου Νοτίου Πηλίου. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, έχει χιονίσει από τον πυροσβεστικό σταθμό στο Δέλτα Νεοχωρίου, μέχρι το Δέλτα Συκής, όπου σταμάτησε προληπτικά ένα φορτηγό αυτοκίνητο, αναμένοντας τα εκχιονιστικά.

Ο αντιδήμαρχος τόνισε ότι υπάρχει ετοιμότητα για την κακοκαιρία, υπάρχει συνεννόηση με τους χειριστές των μηχανημάτων και έγινε προμήθεια άλατος, ώστε να αποφευχθεί ο παγετός, αν πέσει πολύ η θερμοκρασία.

Η αποκατάσταση των ζημιών
Αναφερόμενος στην αποκατάσταση των ζημιών, από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, ο αντιδήμαρχος Μουρεσίου τόνισε ότι για τη νέα Δημοτική Αρχή είναι στοίχημα πως θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί, ειδικά στα παραλιακά μέτωπα του ανατολικού Πηλίου, όπου υπάρχουν βασικά προβλήματα, όχι τόσο σε προσβάσεις, αλλά σε υποδομές.
Σύμφωνα με τον κ. Καμπούρη, υπάρχει στόχευση με πρώτη προτεραιότητα την ύδρευση και σε δεύτερο χρόνο σε ό,τι έχει να κάνει με τις αποκαταστάσεις στο παραλιακό μέτωπο, ώστε η περιοχή να είναι έτοιμη μέχρι τις αρχές Μαΐου, ώστε το παραλιακό κομμάτι να δουλέψει με τον τουρισμό, όσο το δυνατόν καλύτερα.
Ο αντιδήμαρχος Μουρεσίου ανέφερε ότι είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν κάποια προβλήματα, γιατί οι καταστροφές είναι μεγάλες και δεν μπορούν να αποκατασταθούν όλες, υπάρχει στήριξη από την κεντρική διοίκηση, δίνονται χρηματοδοτήσεις και ο Δήμος είναι σε μια φάση αναδιοργάνωσης για τις άμεσες προτεραιότητες, υπάρχει επικοινωνία με τα υπουργεία και την Περιφέρεια, οι αποκαταστάσεις συνεχίζουν να γίνονται, ώστε να μην χαθεί καμία μέρα.

Σον Δήμο Ν. Πηλίου, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης στον Πλατανιά και σήμερα το πρωί χειριστής μηχανήματος ανέλαβε να κατεδαφίσει το σπίτι που είχε γείρει μέσα στο ρέμα από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Μαμμάς παραδέχτηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, τονίζοντας ότι δεν είναι εύκολες οι διαδικασίες, και για να κατεδαφιστεί το σπίτι υπήρξε γραφειοκρατία ενός μήνα, ενώ γενικά υπάρχουν προβλήματα στον Πλατανιά, στο Προμύρι, στο Μικρό, στη Μηλίνα και σε άλλα χωριά.

Όσον αφορά στην υδροδότηση, ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί το σύνολο των βλαβών και υπάρχει πρόβλημα στους οικισμούς Βοδίνα και Φιλιάνες, που υδρεύονται από γεώτρηση, στην περιοχή Χαλού, η οποία καταστράφηκε και θα αντικατασταθεί με νέα γεώτρηση και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αδειοδότησης. «Σίγουρα, το διάστημα χωρίς νερό για τους οικισμούς είναι μεγάλο, αλλά πιστεύω ότι σε διάστημα δύο εβδομάδων περίπου, θα δοθεί λύση», ανέφερε ο κ. Μαμμάς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.