Στ. Κούλογλου στο Ράδιο ΕΝΑ: Εξόργισαν οι παρακολουθήσεις ευρωβουλευτών

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Από την ΕΥΠ με το παράνομο λογισμικό Predator

Το γεγονός ότι έχουν εξοργίσει στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο οι παρακολουθήσεις και ευρωβουλευτών, οι οποίοι συνομιλούν με άλλους ευρωβουλευτές, από την ΕΥΠ, με το παράνομο λογισμικό Predator, ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δ. Καρεκλίδη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος είναι μέλος της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου PEGA, η οποία εξετάζει το θέμα.
Στο Ευρωκοινοβούλιο, που ασχολήθηκε αρκετά με την υπόθεση των υποκλοπών και στην Ελλάδα, το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση παρακολουθούσε με την ΕΥΠ και το λογισμό Predator, τους πολιτικούς της αντιπάλους ή όσους νόμιζε πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και άλλους, που κάθε τόσο με μεγάλη έκπληξη και δυσαρέσκεια μαθαίνουμε, τόνισε ο κ. Κούλογλου.
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή, όταν παρακολουθείς το τηλέφωνο κάποιου, παρακολουθείς όχι μόνο την προσωπική του ζωή, αλλά επίσης και τις επαφές που έχει και εμμέσως παρακολουθείς και άλλο κόσμο.
«Αυτό που μας έχει εξοργίσει στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, δεν είναι μόνο ότι έγιναν παρακολουθήσεις, αλλά έγιναν παρακολουθήσεις και ευρωβουλευτών, οι οποίοι συνομιλούν με άλλους ευρωβουλευτές», σημείωσε ο κ. Κούλογλου.
Αναφορικά με τη μελέτη που έδειξε ότι η ΕΥΠ χρησιμοποιούσε παράνομα το Predator ο ευρωβουλευτής είπε ότι η Ελληνική Βουλή έχει μια επιστημονική ομάδα, που εκδίδει πορίσματα για διάφορα ζητήματα αφού τα μελετά και τα ερευνά. Αντίστοιχη επιστημονική επιτροπή εμπειρογνωμόνων υπάρχει και στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Επίσης υπάρχει μια εξεταστική επιτροπή η PEGA, που εξετάζει το θέμα των υποκλοπών, αποστολή της οποίας, είχε επισκεφθεί πρόσφατα την Ελλάδα. Η PEGA ζήτησε από την επιστημονική επιτροπή να μελετήσει το θέμα των υποκλοπών και το νομικό πλαίσιο που υπάρχει σε διάφορες χώρες σχετικά με τις υποκλοπές.
«Αυτή η μελέτη που κυκλοφόρησε και δημιούργησε τον νέο θόρυβο, είναι προϊόν αυτής της επιστημονικής ομάδας εμπειρογνωμόνων που είναι τελείως ανεξάρτητοι, δεν είναι κομματική και δεν επηρεάζεται ή είναι πολύ δύσκολο να επηρεαστεί από πολιτικά συμφέροντα», τόνισε ο ευρωβουλευτής.
Ο κ. Κούλογλου, ως μέλος της επιτροπής, τόνισε ότι αυτή τη μελέτη θα αξιοποιηθεί ως επιτροπή PEGA και στη συνέχεια θα εκδώσει ένα πόρισμα, όπως αυτά που βγάζουν οι Ελληνικές εξεταστικές επιτροπές.

Επικίνδυνα τα πράγματα
με τους αρχηγούς των Ε.Δ.

Όπως είπε, στην περίπτωση των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, τα πράγματα είναι πολύ περισσότερο επικίνδυνα, αγγίζουν τα όρια του εθνικού κινδύνου, δεδομένου ότι οι αρχηγοί των Ε.Δ. μιλούν για θέματα που δεν θα έπρεπε να ξέρει ο καθένας. «Οι απομαγνητοφωνήσεις ή τα αρχεία των υποκλοπών, δεν πηγαίνουν σώνει και καλά στο Μέγαρο Μαξίμου μόνο, αλλά τα χρησιμοποιεί πολύς κόσμος, γίνονται αντικείμενο εμπορίου και κατασκοπείας ενδεχομένως και εδώ φτάνομε σε πολύ ακραίες καταστάσεις και για την εθνική μας ασφάλεια», επισήμανε.
Σύμφωνα με τον κ. Κούλογλου, το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει αντίδραση ακόμη για όλες αυτές τις νέες αποκαλύψεις που δεν έχουν ουσιαστικά διαψευστεί και εάν δεν γνώριζε ο πρωθυπουργός για τις υποκλοπές, υπάρχει πολιτικό πρόβλημα σοβαρό για τον τρόπο που διοικεί τη χώρα, διότι ήταν μέσα στα πόδια του, γιατί η πολιτική ευθύνη της ΕΥΠ ανήκε στον πρωθυπουργό και την πήρε με δική του ενέργεια μετά τις εκλογές του 2019.

Στον πάτο η αντιμετώπιση των ΜΜΕ

Επίσης είπε, ότι τοποθέτησε επικεφαλής στην ΕΡΤ τον επικεφαλής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, κάτι που έχει δημιουργήσει πολύ δυσμενείς εντυπώσεις και τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα ΜΜΕ στην Ελλάδα και σύμφωνα με την διεθνή κατάταξη των ρεπόρτερ χωρίς σύνορα είμαστε στην 108η θέση, σε 185 χώρες.
Ο ευρωβουλευτής είπε ότι από τις μετρήσεις που γίνονται στην ελληνική κοινή γνώμη, ότι ελάχιστοι συμπολίτες μας εμπιστεύονται τα ελληνικά ΜΜΕ, κάτι που είναι ευθύνη και των δημοσιογράφων, που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση λόγω της χρεωκοπίας και των εξελίξεων στον τύπου που είναι διεθνώς αρνητικές. Από κει και πέρα στην Ελλάδα δεν υπήρχε παράδοση σοβαρής ανεξάρτητης και ερευνητικής δημοσιογραφίας και όλα αυτά μαζί έχουν δημιουργήσει ένα πολύ άσχημο καθεστώς.
«Πιστεύω ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να μάθουν να λένε όχι, αλλά δεν είναι κάτι που μπορεί να απαιτήσει κάποιος απ όλους τους συναδέλφους, που ζουν και βιοπορίζονται από τη δημοσιογραφία», τόνισε ο κ. Κούλογλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.