Στη Βουλή από τον Αλ.Μεϊκόπουλο το ζήτημα των ανεμογεννητριών στο Δήμο Ρ. Φεραίου

Στη Βουλή έφερε για μία ακόμη ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, το μείζον ζήτημα της άναρχης και χωρίς κανένα χωροταξικό σχεδιασμό τοποθέτησης ανεμογεννητριών στην περιοχή της Μαγνησίας. Με Ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν και άλλοι 15 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος κάλεσε τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας να απαντήσει για το αν τελικά δρομολογείται η δημιουργία αιολικού πάρκου στην περιοχή «Μαυροβούνι» του Δήμου Ρήγα Φεραίου, παρά την εκφρασμένη σύσσωμη αντίθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και της τοπικής κοινωνίας.
Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, το 2020 ανάδοχος εταιρεία έλαβε άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για το έργο «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 80MW και συνοδά υποστηρικτικά έργα», που αφορά την τοποθέτηση 16 ανεμογεννήτριων στη θέση «Μαυροβούνι». Πρόκειται για μία περιοχή NATURA, ενώ το σημείο εγκατάστασης του πάρκου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί εντός του δάσους, που περιλαμβάνει ποικιλίες όπως βελανιδιά, οξιά, σφενδάμι κλπ.
«Τα επιχειρήματα κατά του εν λόγω έργου που εκφράστηκαν από τους τοπικούς φορείς αφορούν τις επιπτώσεις του έργου, τόσο στον προστατευόμενο περιβαλλοντικό χαρακτήρα της περιοχής που περιλαμβάνει το έργο της λίμνης Κάρλας, όσο και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις του στον τουρισμό. Σήμερα, αρκετοί είναι οι επισκέπτες που προσεγγίζουν την περιοχή για παρακολουθήσουν τη σπάνια βιοποικιλότητα της, όσο και για να περπατήσουν στα όμορφα μονοπάτια της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής, τονίζοντας πως κατά του έργου εκφράστηκαν το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας των Καναλίων, το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Κεραμιδίου, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρ. Φεραίου, αλλά και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος επεσήμανε ότι παρά τις αντιδράσεις σύσσωμων των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου και παρά το ότι η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου δεν έχει ακόμα αποφανθεί για τη ΜΠΕ, το έργο φαίνεται να προχωρά, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων στα μέσα του φετινού καλοκαιριού εκπρόσωποι της εταιρείας πραγματοποιούσαν μετρήσεις στην περιοχή.
«Η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων πρέπει να γίνεται στα πλαίσια ενός οργανωμένου χωροταξικού σχεδιασμού, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις ιδιαιτερότητες, το χαρακτήρα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των εκάστοτε θέσεων, τις ανάγκες προστασίας της βιοποικιλότητας, ενώ σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να παραγνωρίζεται η βούληση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της περιοχής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής και κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει στις αντιρρήσεις σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας, που κάνει λόγω για αλλοίωση του περιβαλλοντικού προφίλ της περιοχής σε περίπτωση πραγματοποίησης του έργου και αρνητικών συνεπειών στις υπάρχουσες οικονομικές δραστηριότητες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.