Στηρίζουν τη λειτουργία ακτοπλοϊκής γραμμής που θα συνδέει Θεσσαλονίκη με Σποράδες

To υπουργείο Ναυτιλίας αναζητά πόρους για την χρηματοδότηση

Εποικοδομητική συνάντηση συνεργασίας και ενημέρωσης είχε η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή με την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και συγκεκριμένα με τον Υπουργό κ. Χρ. Στυλιανίδη, τον Υφυπουργό κ. Γιάννη Παππά και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος κ. Γ. Αλεξανδράκη, σήμερα, Τρίτη 19 Μαρτίου 2024.

Η κ. Μακρή έθιξε το ακανθώδες ζήτημα της λειτουργίας της ακτοπλοϊκής γραμμής Θεσσαλονίκης – Βορείων Σποράδων αλλά και την ενσωμάτωση του Μαντουδίου στην γραμμή Βόλος – Σποράδες για το ερχόμενο καλοκαίρι, ακτοπλοϊκά δρομολόγια που υποστηρίζουν διαχρονικά την αναπτυξιακή και τουριστική προοπτική των Βορείων Σποράδων. Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στηρίζει ανεπιφύλακτα το πάγιο – τα τελευταία χρόνια -, εύλογο και δίκαιο αίτημα της λειτουργίας της ακτοπλοϊκής γραμμής που θα συνδέει την Θεσσαλονίκη τόσο με τις Β. Σποράδες όσο και με τα νησιά του Β. Αιγαίου, όπως την Λήμνο και την Μυτιλήνη. Για τον λόγο αυτό, το τελευταίο διάστημα αναζητούνται πόροι για την χρηματοδότηση της συγκεκριμένης γραμμής, η οποία κοστολογείται σε περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ. Όσον αφορά στην ενσωμάτωση του Μαντουδίου στην γραμμή Βόλος – Β. Σποράδες, επίσης, τόσο η πολιτική όσο και η φυσική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας θεωρεί ότι θα πρέπει, εφεξής, να λαμβάνεται σταθερά υπόψη στον ετήσιο προγραμματισμό των προς επιδότηση ακτοπλοϊκών γραμμών του Υπουργείου και, για τον λόγο αυτό, επίσης, αναζητούνται πόροι ύψους 2 εκατ. Ευρώ. Η πορεία και η υλοποίηση των σχετικών ακτοπλοϊκών συνδέσεων προϋποθέτει την ολοκλήρωση των διαγωνισμών, που είναι σε εξέλιξη, με σχετικά ασφαλή εκτίμηση το τέλος του Απριλίου.

Τέλος, η κ. Μακρή συζήτησε και ζήτησε τόσο την αναβάθμιση του λιμενικού τμήματος της Σκοπέλου σε λιμεναρχείο, θέμα για το οποίο ήταν γνώστης ο ίδιος ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, όσο και την παραχώρηση ενός λιμενικού περιπολικού στην Αλόννησο. Ο ίδιος ο κ. Αλεξανδρής τόνισε στην κ. Μακρή ότι το τελευταίο διάστημα, ο λιμενικός σταθμός της Σκοπέλου έχει αναβαθμισθεί με την τοποθέτηση ενός κυβερνήτη, ενός μηχανικού και τεσσάρων λιμενοφυλάκων ενώ η προοπτική για την μετατροπή του σε λιμεναρχείο θα συζητηθεί στα μέσα Απριλίου από το νέο Συμβούλιο, που έχει συσταθεί. Το ίδιο χρονοδιάγραμμα ισχύει και για την Αλόννησο.

Η κ. Μακρή ευχαρίστησε, θερμά, τον Υπουργό κ. Στυλιανίδη, τον Υφυπουργό κ. Παππά και τον αρχηγό κ. Αλεξανδράκη για την ειλικρινή και αναλυτική συνεργασία, την οποία και θα επαναλάβουν στα μέσα Απριλίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.