Στις περιοχές που βρίσκονται «στο κόκκινο» λόγω κορωνοϊού η Μαγνησία

Συναγερμός σε όλη τη χώρα

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα την Πέμπτη (07/08) ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ ήταν τριψήφιος.

Οι μαζικές συγκεντρώσεις σε μπαρ, γάμους, αλλά και οι εστίες κρουσμάτων σε νοσοκομεία και στρατόπεδα, μαζί με την χαλαρότητα που δείχνουν οι νέοι, αποτελούν ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» τις τελευταίες εβδομάδες, το οποίο έχει φέρει σε συναγερμό την κυβέρνηση και τους επιδημιολόγους.

Όσο πλησιάζουμε δε στον Δεκαπενταύγουστο, η κατάσταση θα επανεξετάζεται καθημερινά και δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και νέα μέτρα προστασίας, στο πλαίσιο της μη εξάπλωσης του ιού.

Το προσεχές Σαββατοκύριακο θεωρείται κρίσιμο, όσον αφορά στη διασπορά του ιού στη χώρα, αφού το κύμα εξόδου από τα μεγάλα αστικά κέντρα θα ενταθεί.

Ο ιός εντοπίζεται πλέον σε 20 περιοχές, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στις υγειονομικές αρχές, καθώς πλέον, πέρα από τα μεγάλα αστικά κέντρα, κρούσματα σημειώνονται σε Αργολίδα, Αχαΐα, Έβρο, Ηλεία, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καβάλα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κοζάνη, Κορινθία, Κυκλάδες, Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα, Μεσσηνία, Χαλκιδική και Χανιά.

Πρώτο μερικό lockdown στον Πόρο: Έκτακτα μέτρα στα καταστήματα
Μετά από έκτακτη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στο νησί του Πόρου με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων (αναμένεται έκδοση ΚΥΑ με τις επιχειρήσεις που θα δικαιούνται υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση).

Υποχρεωτικά τεστ για υγειονομικούς που επιστρέφουν από άδεια
Υποχρεωτικά σε μοριακό έλεγχο (PCR) για κορωνοϊό θα υποβάλλονται όλοι οι υγειονομικοί υπάλληλοι (γιατροί, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό), που επιστρέφουν από κανονική άδεια.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ήδη έχει στείλει εγκύκλιο, η οποία προβλέπει πως θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ.

Οι εξετάσεις θα διενεργούνται δωρεάν στα κατά τόπους νοσοκομεία όπου λειτουργεί μηχάνημα PCR.

Πέτσας: Ανησυχία για την χαλάρωση
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ANT1 το πρωί της Παρασκευής παρατήρησε ότι τα εισαγόμενα κρούσματα είναι σχετικά λίγα και το άνοιγμα του τουρισμού δεν πρόσθεσε μεγάλα προβλήματα.

Ερωτηθείς αν ενόψει του Δεκαπενταύγουστου ενδέχεται να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για τα πανηγύρια ή τις θρησκευτικές τελετές, είπε πως οι συσκέψεις είναι καθημερινές και οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται πάντα μετά από τις εισηγήσεις των ειδικών και την εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.