Στις πληγείσες περιοχές του Αλμυρού κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ

Σύσκεψη ενημέρωσης στο δημαρχείο

Τις πληγείσες περιοχές του Αλμυρού επισκέφτηκε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενο από τον τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών, Νίκο Παππά, τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Σπίρτζη, τον τομεάρχη Εσωτερικών, Κώστα Ζαχαριάδη.

Προηγήθηκε σύσκεψη ενημέρωσης με κλιμάκιο στο δημαρχείο Αλμυρού με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, του Δημάρχου Αλμυρού Βαγγέλη Χατζηκυριάκου και των βουλευτών Αλέξανδρου Μεικόπουλου, Κατερίνας Παπανάτσιου, του συντονιστή της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, κ. Κώστα Βογιατζή και του περιφερειακού συμβούλου Γιώργου Ζώγα.

Σε δήλωση του ο βουλευτής Μαγνησίας, κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος τονίζει «Η κυβέρνηση ας κατέβει από το ελικόπτερο και ας έρθει να διαπιστώσει επιτόπια το τεράστιο πρόβλημα στις υποδομές, στις καλλιέργειες και στην υδροδότηση του Αλμυρού και της ευρύτερης περιοχής.
Τα μέτρα ανακούφισης των πληγεισών περιοχών που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών είναι ψίχουλα μπροστά στην έκταση των ζημιών και τις κατεπειγουσες ανάγκες αποκαταστασης που δημιουργούνται.
Για άλλη μια φορά το «επιτελικό κράτος» απέτυχε από το επίπεδο της πρόγνωσης και της προετοιμασίας, μέχρι το συντονισμό αλλά και την εκτίμηση των πραγματικών αναγκών.
Οι ζημιές ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ».

Από τη μεριά της η βουλευτής Μαγνησίας, κ. Κατερίνα Παπανάτσιου επεσήμανε «Απαιτείται άμεση δράση για την καταγραφή όλων των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων».

Σε δηλώσεις τους, τα μέλη του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δήλωσαν:

Χρήστος Σπίρτζης: «Είναι προφανής η μη προετοιμασία στη Θεσσαλία για την αντιμετώπιση του Ιανού. Όχι μόνο στην Καρδίτσα που επλήγη πολύ περισσότερο, αλλά και σε περιοχές σαν τον Αλμυρό. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελούν κοροϊδία και προσβολή προς τους πολίτες και τις περιοχές που έχουν πληγεί. Είναι μέτρα που είναι θεσμοθετημένα εδώ και δεκαετίες. Καμία βοήθεια δεν έχει δοθεί επί της ουσίας σε όσους έχουν πληγεί, με εξαίρεση το πρώτο έκτακτο βοήθημα. Καμία γραφειοκρατική διαδικασία δεν αντιμετωπίζεται και βέβαια οι ζημιές που έχουν γίνει σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις ανάγκες των δήμων. Ούτε στις βασικές υποδομές ούτε στην αγροτική οδοποιία, ούτε στην διαμόρφωση των πρανών των ποταμών, ενώ κινδυνεύουν και άλλες εγκαταστάσεις όπως σχολεία, κτίρια κατοικιών, αθλητικές υποδομές και πολλά άλλα.

Η πρόταση που έχουμε να κάνουμε προς την κυβέρνηση είναι να κατέβει από το ελικόπτερο και να δει τις πραγματικές ζημιές. Γιατί με αυτά που ανακοίνωσε φαίνεται ότι δεν έχει διαμορφώσει ούτε την παραμικρή εικόνα για την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες της Θεσσαλίας.

Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στην πυροσβεστική, ιδιαίτερα στον Αλμυρό, και σε όσους συνέβαλαν για να σωθούν οι ζωές των συμπολιτών μας την τελευταία στιγμή και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες».

Νίκος Παππάς: «Δυστυχώς, πρόκειται για μια καταστροφή για την οποία υπήρχαν ισχυρά σήματα από την πρόγνωση του καιρού αλλά καμία προετοιμασία δεν είχε γίνει.Οι ευθύνες είναι προφανείς και σε σχέση με τον καθαρισμό των ρεμάτων και σε σχέση με το πως αντιμετωπίστηκε η κατάσταση κατά τη διάρκεια της εξέλιξης των γεγονότων.Δεν υπάρχει ούτε δευτερόλεπτο για χάσιμο. Οι πολίτες δεν θα αντέξουν να βλέπουν απλώς ωραίες εικόνες στην τηλεόραση. Πρέπει γρήγορα να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη ζωή τους και η δυνατότητα μετακίνησής τους.Να μην αφήσουμε αυτή την άσχημη τροπή των γεγονότων να επηρεάσει, συνολικά και για πολύ χρόνο ακόμα, αρνητικά τη ζωή των πολιτών».

Κώστας Ζαχαριάδης: «Είναι απολύτως καθαρό ότι η Θεσσαλία υπέστη ένα πολύ σοβαρό πλήγμα από τον Ιανό. Είναι απολύτως σαφές ότι υπάρχουν ευθύνες για τις καταστροφές στις υποδομές και τα δίκτυα και τις δυνατότητες να αντιμετωπίζονται ακραία καιρικά φαινόμενα σαν αυτό.

Το παρόν είναι δύσκολο και το μέλλον δυσκολότερο. Οπότε χρειάζεται σχέδιο σε δύο επίπεδα. Άμεση δράση από όλους τους φορείς, προκειμένου να αποζημιωθούν οι επιχειρήσεις και οι πολίτες, να επανασυνδεθεί η συγκοινωνία, να επανέλθει το ρεύμα σε όλους και συγκροτηθεί ένα σοβαρό μεσομακροπρόθεσμο σχέδιο υποδομών για την αντιμετώπιση ανάλογων καιρικών καταστροφών.

Η επόμενη καιρική δυσκολία δεν πρέπει και δεν μπορεί να βρει τη Θεσσαλία απροετοίμαστη όπως τη βρήκε αυτή τη φορά».

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος: «Είναι μια τραγική μέρα και για τον δήμο του Αλμυρού και τους περιφερειακούς οικισμούς. Πιστεύω ότι όλοι οι επιτελικοί σχεδιασμοί δοκιμάζονται στην πράξη και στην περιοχή του Αλμυρού ζήσαμε την πλήρη αποτυχία του επιτελικού κράτους της κυβέρνησης της ΝΔ.

Κατερίνα Παπανάτσιου: «Αυτά που διαπιστώσαμε σήμερα είναι πολύ χειρότερα από οσα προβλέψαμε από την πρώτη στιγμή της κακοκαιρίας. Το ανέτοιμο κράτος της ΝΔ φάνηκε ότι δεν έχει σχέδιο για την κακοκαιρία και για την επόμενη μέρα. Όσα γίνονται είναι στο “βλέποντας και κάνοντας”. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Πολύ περισσότερες από όσα μπορεί να καλύψουν οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών. Ο Αλμυρός, με την πτώση της γέφυρας, χάνει την επικοινωνία του με τον Βόλο και άλλα χωριά. Σημαντικό και το πρόβλημα με τη διακοπή του νερού στον Αλμυρό. Για όλα αυτά δεν επαρκούν τα χρήματα τα οποία δίνονται από την κυβέρνηση. Δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση και καμία θωράκιση απέναντι στην κακοκαιρία».

Πρώτη φοβερή αποτυχία, το επίπεδο της πρόγνωσης. Δεν υπήρξε καμία απολύτως ενημέρωση για την έκταση αλλά και το πέρασμα του Ιανού. Και εφόσον έγιναν αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ζήσαμε την απόλυτη παλινωδία. Τη στιγμή που ανακοινώνονται μέτρα από το υπουργείο Οικονομικών, δεν έχουν γίνει ακόμα οι εκτιμήσεις, οι οποίες ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχουν υποδομές, αγροτικοί δρόμοι και δρόμοι που παρέχουν πρόσβαση σε οικισμούς, οι οποίοι έχουν καταστραφεί. Συνεπώς, πρέπει η κυβέρνηση να επανεξετάσει άμεσα προς τα πάνω, κάνοντας επιτόπια έρευνα και έχοντας άποψη και εικόνα της πραγματικής καταστροφής, όλες τις προβλέψεις για τις αποζημιώσεις και τα έργα αποκατάστασης που χρειάζονται».

Γιώργος Ζώγας, περιφερειακός σύμβουλος: «Ζώντας από κοντά αυτή την ημέρα που βίωσε η πόλη μου ο Αλμυρός, μία ημέρα αναφοράς από δω και στο εξής, η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει εντελώς. Ως περιφερειακός σύμβουλος δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος από τις εξαγγελίες όλων των αρμόδιων φορέων ότι η πόλη θα βρει σύντομα την κανονικότητά της, καθώς και τα υπόλοιπα χωριά. Θα είμαι εδώ, θα παρακολουθώ κάθε μέρα τα τεκταινόμενα στην περιοχή μου, αλλά οι ζημιές είναι τεράστιες. Οι υποδομές, η αγροτική οδοποιία, η καθημερινότητα των πολιτών μιας αγροτικής καθαρά περιοχής έχει πλέον περιέλθει σε απαξίωση. Ελπίζω ότι από την επόμενη ημέρα θα βάλουν όλοι ένα λιθαράκι έτσι ώστε να αποκατασταθούν οι ζημιές το συντομότερο δυνατό. Η πόλη μας, ο Αλμυρός δεν μπορεί να παραμείνει έτσι. Πρέπει άμεσα να γίνουν μέτρα βελτίωσης».