Στοπ του διοικητικού εφετείου στην άδεια εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου στα Ζερβόχια Νοτίου Πηλίου

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

Επιτυχής κρίνεται η έκβαση δικαστικής «μάχης» για τον Δήμο Νοτίου Πηλίου, με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας, σε υπόθεση που αφορά άδεια εγκατάστασης από ιδιώτη φωτοβολταϊκού πάρκου στη θέση Ζερβόχια πάνω από τον οικισμό της Αφήσσου.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Εφετείο Λάρισας έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης του Δήμου Νοτίου Πηλίου κατά το μέρος που αφορά στην προσβαλλόμενη πράξη και ακυρώνει την 783767/30-8-2023 έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Βόλου.

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου ενημερώθηκε για την προς διετίας εκχέρσωση ακινήτου στη θέση Ζερβόχια για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων και προσέφυγε δικαστικά προκειμένου να μην προχωρήσει το έργο, και δη σε γη υψηλής παραγωγικότητας,

Ο ιδιώτης, μη μόνιμος κάτοικος του Δήμου Νοτίου Πηλίου, έλαβε αρχικά την έκδοση άδειας μικρής κλίμακας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου, αλλά με την προσφυγή του στο Διοικητικό Εφετείο Λάρισας ο Δήμος Νοτίου Πηλίου πέτυχε την ακύρωση της ισχύος της άδειας δόμησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου.

Τονίζεται ότι για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου γνωμοδότησε αρνητικά το Α’ Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, καθώς έλαβε υπόψη -δυνάμει του ειδικού νομοθετικού καθεστώτος προστασίας που διέπει την περιοχή του Πηλίου – ότι αυτό δεν εντάσσεται μορφολογικά, ογκοπλαστικά, οπτικά και αισθητικά στο δομημένο και στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, ούτε εναρμονίζεται με το τοπίο του Πηλίου και επιπλέον βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση από τον παραδοσιακό οικισμό της Αφήσσου και σε οπτική επαφή με το θαλάσσιο μέτωπο.

Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός δήλωσε: «Πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής είναι η μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών, αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στα διοικητικά όρια του Δήμου μας, μιας περιοχής με φυσικό κάλλος, πολιτισμό και ιστορία, με ειδικό καθεστώς προστασίας δόμησης και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε, εξαντλώντας κάθε δυνατό ένδικο μέσο».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.