Αποφασισμένη ως φαίνεται να… κλείσει όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πασχίζουν να επιβιώσουν υπό αντίξοες οικονομικές συνθήκες, είναι η κυβέρνηση, καθώς μετά τη βροχή κατασχετηρίων που εστάλησαν σε πελάτες οφειλετών, σφίγγει περαιτέρω τη θηλιά λόγω έλλειψης ρευστότητα, ζητώντας φορολογική ενημερότητα για την είσπραξη ακόμη και ενός ευρώ από το Δημόσιο. Έντονες οι αντιδράσεις, τόσο του προέδρου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Τέλη Μπασδάνη, όσο και του προέδρου της ΟΕΒΕΜ Τρύφωνα Πλαστάρα, που μίλησαν στο «Ράδιο-Ένα 102,5».
Ουσιαστικά, οποιαδήποτε επιχείρηση έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτός ρύθμισης προς το Δημόσιο, αδυνατεί να εισπράξει ακόμη και μικροποσά προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία της. Μέχρι πρότινος η φορολογική ενημερότητα απαιτούνταν για την είσπραξη οφειλών άνω των 1500 ευρώ, κάτι που δεν ισχύει πλέον.
Η «εγκύκλιος λαιμητόμος»
Με την εγκύκλιο ΠΟΛ 1141/2016 που εξέδωσε πριν από ένα μήνα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, όποιος ζητά αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για να μεταβιβάσει ακίνητο ή για να εισπράξει χρήματα από το δημόσιο θα πρέπει να ξεπεράσει το «μπλόκο» της Εφορίας.
Δεν εξαιρούνται όσοι έχουν να εισπράξουν εφάπαξ, κοινωνικές παροχές ή αμοιβές για εκτέλεση έργου. Η έκδοση ενημερότητας συνοδεύεται και από παρακράτηση του 10% ή και έως και του 100% του ποσού που περιμένει να εισπράξει από το Κράτος.
Η εγκύκλιος Πιτσιλή (ΠΟΛ 1141/2016) καλύπτει τις εξής περιπτώσεις:
– ανεξαρτήτως ποσού που θέλει να εισπράξει κάποιος από το Δημόσιο (ακόμα και αν πρόκειται για ποσά κάτω από 1.500 ευρώ για τα οποία δεν απαιτείται να προσκομίσει αποδεικτικό ενημερότητας) πριν οι υπηρεσίες πρέπει πριν προβούν στην εξόφληση των τίτλων πληρωμής, να ελέγχουν αν χρωστάει στην εφορία, να γίνεται αυτόματος συμψηφισμός και να παρακρατούν την οφειλή του αυτή.
– αν το αποδεικτικό ενημερότητας ζητείται για είσπραξη χρημάτων από φορείς της Κεντρικής Διοίκησης (υπουργεία κλπ) το συνολικό ποσοστό παρακράτησης είναι υποχρεωτικά 100% επί της είσπραξης και μέχρι του ύψους των βεβαιωμένων προς στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών του δικαιούχου των απαιτήσεων κατά του Δημοσίου, ακόμα και αν δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα ή τελούν σε καθεστώς αναστολής είσπραξης.
– αν υφίστανται βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, για να χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας τίθεται υποχρεωτικά ο όρος της παρακράτησης. Η παρακράτηση μπορεί να φτάνει και το 100% των ληξιπροθέσμων οφειλών. Ωστόσο, τυχόν μη ληξιπρόθεσμη οφειλή που τελεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής δεν συμπεριλαμβάνεται σε τυχόν παρακράτηση επί του αποδεικτικού. Ο οφειλέτης πάντως μπορεί να ζητήσει –για να ξεμπερδεύει – και οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε καθεστώς αναστολής είσπραξης να παρακρατηθούν.
– ακόμα αν κάποιος απλώς έχει μία βεβαιωμένη οφειλή (όχι ληξιπρόθεσμη δηλαδή) ύψους 30 ευρώ και άνω, και ζητήσει αποδεικτικό ενημερότητας για μεταβίβαση ακινήτου, υποχρεώνεται να αναγράψει στην αίτηση και για ποιο συγκεκριμένο ακίνητο πρόκειται (αριθμός ταυτότητας ακινήτου – ΑΤΑΚ) ή, ή αν πρόκειται να εισπράξει χρήματα, να αναφέρει στοιχεία που να ταυτοποιούν αυτόν, την οφειλή του και τον φορέα που του τα χρωστάει. Φορολογική ενημερότητα «εν λευκώ» δεν θα παίρνει.































