Συμπαράσταση στους διανομείς της «e-food»απ΄τους συνταξιούχους

Η Διοίκηση του Συλλόγου Συνταξιούχων Ι.Κ.Α. Ν. Μαγνησίας, εκφράζει συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων διανομείς της «e-food» που παλεύουν όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση για τα αυτονόητα:
 να έχουν δικαίωμα στη ζωή τους,
 να έχουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που να διασφαλίζει τις συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα (Μέσα Ατομικής Προστασίας, ένσημα Βαρέα – Ανθυγιεινά, εταιρικό κινητό και δίκυκλο)
 για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.
Από την άλλη καταδικάζουμε όλες τις κυβερνήσεις που τα τελευταία χρόνια πέρασαν και ψηφίσαν τους αντεργατικούς νομούς που διευκολύνουν την ένταση της εκμετάλλευσης, δηλαδή την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου και ουσιαστικά απαλλάσσουν την εργοδοσία ακόμα και από τις τυπικές υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους.
Μήπως είναι τυχαίο γεγονός ο εκβιασμός της εργοδοσίας της «e-food», με τον οποίο επιδιώκει να μετατρέψει διανομείς από μισθωτούς σε «συνεργάτες» χωρίς δικαιώματα, και μάλιστα υπό την απειλή της απόλυσης, που είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου της εργασιακής ζούγκλας που επικρατεί, ειδικά στον συγκεκριμένο κλάδο.
Και με την εργοδοσία να απαλλάσσεται από το βάρος της ασφάλισης, της καταβολής δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος άδειας, αξιοποιώντας επί της ουσίας τον πρόσφατο νόμο Χατζηδάκη.
Επιπλέον, η πληρωμή των εργαζομένων αν θ’ αποδεχτούν τον εκβιασμό της εργοδοσίας, θα γίνεται με βάση τις παραδόσεις προϊόντων και όχι με τον χρόνο απασχόλησης, κάτι που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρη ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας και στον διαχωρισμό του σε ενεργό και ανενεργό.
Τελικά πόσο υποκριτικές ήταν οι διαπιστώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ για τη νεολαία που έχει τάχα «την πρώτη θέση στην καρδιά και στο μυαλό» της κυβέρνησης, οι πομπώδεις αναφορές στη «νέα Ελλάδα» που χρειάζεται «νέους πρωταγωνιστές», δεν ήταν παρά μόνο η εισαγωγή για την παρουσίαση μιας σειράς μέτρων κομμένων και ραμμένων στις αξιώσεις της μεγαλοεργοδοσίας, που χτυπάνε στην καρδιά τα δικαιώματα και τις ανάγκες ειδικά των νέων εργαζομένων.
Αυτό φανερώνουν οι ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, με τις οποίες κράτος και εργοδοσία προχωρούν στη δημιουργία ενός «ατομικού συνταξιοδοτικού κουμπαρά» για τη νέα γενιά των εργαζομένων, καλώντας τους να αποταμιεύουν εισφορές από τους μισθούς των 300 και 400 ευρώ, να τις «τζογάρουν» και να περιμένουν να δουν τι επικουρική σύνταξη θα πάρουν, όταν και αν εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν.
Γι’ αυτό λόγω, για τους εργαζομένους της «e-food» υπάρχει ο μοναδικός δρόμος του ενωτικού αγώνα για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, μαζί με τους εργαζόμενους άλλων κλάδων για την ανατροπή και κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που τους κάνουν σύγχρονους σκλάβους 21του αιώνα.
Αλλά κυρίως να οργανωθεί η διεκδίκηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για αυξήσεις στους μισθούς, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, για υπεράσπιση και διεύρυνση των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Για όλα εκείνα που έπρεπε να είναι αυτονόητα του 2021, σύμφωνα με τις σύγχρονες δυνατότητες της παραγωγής και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.