Συνάντηση Αθανάσιου Λιούπη με την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στο επίκεντρο της συνάντησης οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή των Δήμων Νοτίου Πηλίου, Βόλου, Ρήγα Φεραίου, Αλμυρού και Ζαγοράς – Μουρεσίου

Με την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή συναντήθηκε ο Βουλευτής N. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Λιούπης με κυρίαρχο θέμα τη δρομολόγηση διαδικασιών από τους εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΑΑΤ για την οικονομική ενίσχυση των αγροτών, τόσο στην ηπειρωτική, όσο και στη νησιωτική Μαγνησία.

Ο κ. Λιούπης ενημέρωσε την Υφυπουργό για τα αιτήματα παραγωγών και φορέων των Δήμων Νοτίου Πηλίου, Βόλου, Ρήγα Φεραίου, Αλμυρού – Πτελεού και Ζαγοράς Μουρεσίου, αναφορικά με τα προβλήματα που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περασμένου χειμώνα που έπληξαν τον νομό. Συγκεκριμένα, πρώτα ο «Ιανός», μετά η κακοκαιρία «Μήδεια» της 14ης – 17ης Φεβρουαρίου 2021, τα επαναλαμβανόμενα ζημιογόνα αίτια, καθώς και οι άκαιροι παγετοί του Μαρτίου, δημιούργησαν πολλαπλά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή και προξένησαν εκτεταμένες ζημιές στις δενδροκαλλιέργειες. Τα προβλήματα αυτά αποτυπώνονται στις πρόσφατες επιστολές των φορέων στις οποίες έχει επισημανθεί η κακή παραγωγή στις ελιές (φυλλόπτωση λόγω παγετού, κακή γονιμοποίηση-καρπόδεση, σοβαρότατες εκτεταμένες ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο, εκτός της απώλειας του καρπού), με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολη η πραγματοποίηση της δακοκτονίας σε αρκετές περιοχές. Επίσης, παρατηρήθηκε μειωμένη ανθοφορία και καρπόδεση στα αχλάδια, στα δαμάσκηνα Σάντα Ρόζα, σε βερίκοκα, κορόμηλα, καθώς και σε άλλες καλλιέργειες σε ανησυχητικό βαθμό, λόγω των ακραίων μεταβολών της θερμοκρασίας (ήπιος σχετικά χειμώνας με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες κατά τα μέσα Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου).

Η  Υφυπουργός συζήτησε εκτενώς με τον κ. Λιούπη για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων στις καλλιέργειες και αναφέρθηκε στην ανάγκη να αποδοθούν δίκαιες οικονομικές ενισχύσεις στους παραγωγούς που κάθε φορά πλήττονται. Μάλιστα, όπως δημόσια τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος  του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας  Λυκουρέντζος,  με ειδική απόφαση του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ θα δοθεί η δυνατότητα αποζημιώσεων, εκτός κανονιστικού πλαισίου του ΕΛΓΑ, στους παραγωγούς που έχουν πληγεί από τον παγετό.

Ο κ. Λιούπης ζήτησε από την κ. Αραμπατζή οι αποφάσεις που θα πάρει η πολιτική ηγεσία να συμπεριλάβουν όλες τις ζημιωθείσες καλλιέργειες του Νομού Μαγνησίας.  Συγκεκριμένα, επανάφερε τα αιτήματα των παραγωγών για την έγκριση οικονομικής ενίσχυσης που ακόμη είναι σε εκκρεμότητα στο ΥΠΑΑΤ, για τη χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης έναντι απώλειας εισοδήματος των παραγωγών από τις επιπτώσεις της πανδημίας και των ακραίων καιρικών φαινομένων,  σύμφωνα με σχετικές αναφορές που είχε καταθέσει, όπως στα λεμονάτα επιτραπέζια ροδάκινα της περιοχής, στη βρώσιμη ΠΟΠ  Ελιά Πηλίου, αλλά και στα επιτραπέζια σταφύλια.

Επίσης, ο κ. Λιούπης έθεσε υπόψη της κ. Αραμπατζή το αίτημα του προέδρου του Συλλόγου Μελισσοκόμων Μαγνησίας κ. Θεοδόση Κατσαρού για ενίσχυση του Κέντρου Μελισσοκομίας Θεσσαλίας με έδρα τον Βόλο με ακόμη έναν υπάλληλο Κτηνίατρο ή Γεωπόνο,  μέσω του τριετούς προγράμματος Μελισσοκομίας.

Επισήμανε ακόμη το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης και λειτουργίας που αντιμετωπίζει η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, δεδομένου  ότι ο αριθμός των μόνιμων κτηνιάτρων που υπηρετούν στην Περιφερειακή Ενότητα ανέρχεται πλέον σε τρεις, οι οποίοι  αδυνατούν να εκπληρώσουν εγκαίρως όλες τις υποχρεώσεις τους και ζήτησε τη συνδρομή του ΥΠΑΑΤ.

Ο κ. Λιούπης έθεσε υπόψη της Υφυπουργού το πάγιο αίτημα των Γεωτεχνικών για την επαναφορά του θεσμού του Αγροτικού Γεωτεχνικών εντός 3ετίας από τη λήψη πτυχίου, σύμφωνα και με την από 13 Μαΐου 2021 επιστολή του Προέδρου του Τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας Καθηγητή Δημητρίου Βαφείδη.

Στη συνέχεια ο κ. Λιούπης ζήτησε από την Υφυπουργό στο  νομοσχέδιο για τις σταβλικές εγκαταστάσεις που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διευκόλυνση της διαδικασίας νομιμοποίησης των πρόχειρων καταλυμάτων ζώων και στο πλαίσιο της απλούστευσης των διαδικασιών αφενός να μην απαιτούνται αρχιτεκτονικά σχέδια κτιριακών εγκαταστάσεων για τα πρόχειρα καταλύματα ζώων και αφετέρου να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις των κτηνοτρόφων, των μελετητών και των αρμοδίων τοπικά υπηρεσιακών στελεχών για  τη βελτίωση συγκεκριμένων διαδικασιών. Η Υφυπουργός τόνισε πως βάσει των στοιχείων που διαθέτει το ΥΠΑΑΤ τα  πρόχειρα καταλύματα ζώων προσεγγίζουν ποσοστό 50% – 60% του συνόλου και είναι σαφής η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας για άμεση περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα των δηλώσεων ΟΣΔΕ που υποβάλλουν οι παραγωγοί και οι κτηνοτρόφοι  για βοσκοτόπους και εκτάσεις που εμφανίζονται ως δασικές στον αναμορφωμένο δασικό χάρτη, αλλά και το ζήτημα του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) που αναγράφεται στη δήλωση των παραγωγών.

Ο Βουλευτής εξέφρασε την επιθυμία του μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με θέμα: «Κώδικας Ορθής Γεωργικής Πρακτικής για την Προστασία των Νερών από τη Νιτρορύπανση Γεωργικής Προέλευσης» της συνέχιση του προγράμματος της Νιτρορύπανσης στην Μαγνησία και την απαραίτητη επανένταξη των ευαίσθητων παρακάρλιων περιοχών του Δήμου Ρήγα Φεραίου (αίτημα της ΔΑΟΚ Μαγνησίας και της Αντιπεριφερειάρχη κ. Δ. Κολυνδρίνη).

Επιπλέον, συζήτησαν για τη διόρθωση προδήλων σφαλμάτων και τις προσεχείς πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που αφορούν το Μέτρο 11 για τα συστήματα Βιολογικής Γεωργίας και για τη  διαδικασία που είναι σε εξέλιξη σύμφωνα με το Ν. 4061/2012 για την παραχώρηση χρήσης αγροτεμαχίων εμβαδού 20-25 στρεμμάτων περίπου το κάθε ένα, στις επιδεκτικές καλλιέργειας εκτάσεις της πρώην λίμνης Κάρλας, ώστε να μην μείνουν αδήλωτες οι εκτάσεις στο μεσοδιάστημα και να ενεργοποιηθεί το σύνολο των δικαιωμάτων που προκύπτει.

Τέλος ο κ. Λιούπης ευχαρίστησε την Υφυπουργό για την εκτενή ενημέρωση και τη συνεχάρη για την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας, την ορθή αντιμετώπιση των επιπτώσεων στη ζωική παραγωγή, αλλά και την ελαχιστοποίηση των ελληνοποιήσεων, γεγονός που είναι προφανές από την αύξηση της τιμής που απολαμβάνει ο παραγωγός μετά από πολλά χρόνια καθοδικής πορείας των τιμών, λόγω των επισταμένων ελέγχων σε αυγά- κρέας –γάλα και τη βοήθεια του συστήματος  ΑΡΤΕΜΙΣ  του  ΕΛΓΟ –  ΔΗΜΗΤΡΑ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.