Συνδικάτο Μετάλλου: Επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και στη Μαγνησία

Έντονη είναι αντίδραση του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» στα νέα μέτρα που εξήγγειλαν οι υπουργοί, με αφορμή την πανδημία, όπως τονίζει δίνοντας για μια ακόμη φορά στην εργοδοσία το πράσινο φως να κάνει ότι θέλει. Όπως αναφέρει το Συνδικάτο, η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία, εκμεταλλευόμενη τα περιοριστικά μέτρα και την αντικειμενική ανασφάλεια των εργαζομένων μπροστά στα αποτελέσματα της πανδημίας, και προχωρά σε ισχυρό χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων. Χτύπημα που είχε έτσι κι αλλιώς στο πρόγραμμα της και βρισκόταν στις κατευθύνσεις των βιομηχάνων όπως πχ η απελευθέρωση των απολύσεων, η παραπέρα ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις (εκ περιτροπής εργασία, τηλεργασία κλπ), η απελευθέρωση ωραρίου κοκ.

Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σε επίπεδο Μαγνησίας, το Συνδικάτο αναφέρει ότι η επίθεση αυτή ξεκίνησε από την αρχή των περιοριστικών μέτρων, με τους εργοδότες είτε να μην τηρούν τα μέτρα υγιεινής είτε να προσπαθούν να δώσουν «υποχρεωτικές» άδειες και άδειες άνευ αποδοχών με στόχο πάντα να διασφαλίσουν τα κέρδη τους. «Με παρέμβαση μάλιστα του Συνδικάτου και των εργαζομένων του εργοστασίου, ναυάγησαν τα σχέδια της εργοδοσίας της ΒΕΜΕΚΕΠ να επιβάλει το μέτρο των «υποχρεωτικών» αδειών «τρώγοντας» την κανονική άδεια των εργαζομένων, ένα από τα τελευταία δικαιώματα που έχουν απομείνει στη 10ετία της κρίσης. Παράλληλα, με παρέμβαση του Συνδικάτου, μια σειρά εργοδότες του κλάδου υποχρεώθηκαν να εφαρμόσουν τα βασικά μέτρα υγιεινής στους χώρους δουλειάς που παραμένουν ανοιχτοί, για την προστασία των εργαζομένων από την πανδημία», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η πιο πρόσφατη αντεργατική εξέλιξη στην περιοχή μας, αναφέρει το Συνδικάτο, αφορά τον όμιλο Στασινόπουλου, ο οποίος βάζει λουκέτο σε μία σειρά εργοστάσιά του, βγάζοντας σε διαθεσιμότητα εκατοντάδες συναδέλφους. Ειδικότερα στη ΣΟΒΕΛ που εδρεύει στον Αλμυρό, από τις 2 Απριλίου και για 1 μήνα, σχεδόν 350 συνάδελφοι μεταλλεργάτες βγαίνουν σε διαθεσιμότητα και θα τους καταβάλλεται μόνο το 60% του μισθού τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πάλι το 2013 και το 2015 με τα ίδια πάλι επιχειρήματα η βιομηχανία της ΣΟΒΕΛ έβγαζε τους εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα, μια παγιωμένη πλέον τακτική, όταν βλέπει την παραγωγική της δραστηριότητα να μην της αποφέρει τα κέρδη που αποσκοπεί. Μάλιστα η εργοδοσία είχε προχωρήσει και σε μειώσεις μισθών της τάξης του 15% που δεν επανήλθαν ποτέ ακόμα και μετά την «ανάκαμψή» της.

Το Συνδικάτο μετάλλου καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να γραφτούν στο κλαδικό σωματείο μας για να μην μπουν τα εργατικά δικαιώματα μας σε καραντίνα, για να μην μείνει κανένας μόνος του. Για να μην σηκώσουμε πάλι εμείς όλο το βάρος της πανδημίας όπως αναλάβαμε το βάρος της κρίσης τα τελευταία δέκα χρόνια… Γιατί όπως ο καθένας μόνος τους δεν μπορεί να σωθεί από μια φυσική καταστροφή, έτσι και η ατομική ευθύνη δεν είναι η απάντηση για όλα σε συνθήκες πανδημίας, όπως αναφέρει.

Το Συνδικάτο τονίζει ότι ατομική ευθύνη και 400 € μισθό, ατομική ευθύνη χωρίς δουλειά, ατομική ευθύνη χωρίς ενίσχυση της Υγείας, χωρίς μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους είναι αέρας κοπανιστός και ζητά να παρθούν όλα τα ουσιαστικά μέτρα για τη θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, με γενναία χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό, με μαζικές προσλήψεις ιατρικού υγειονομικού και βοηθητικού προσωπικού, με επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας του εξοπλισμού και των αποθεμάτων τους.

Επίσης ζητά να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους που παραμένουν σε λειτουργία. Δωρεάν προμήθεια στους εργαζομένους Μέσων Ατομικής Προστασίας (γάντια-μάσκες-αντισηπτικά κ.α.) παντού, άμεση απολύμανση των χώρων και συστηματική καθαριότητα και διπλά λεωφορεία για την μετακίνηση από και προς τους χώρους δουλειάς, μέτρο που δεν τηρείται από την εργοδοσία της ΒΕΜΕΚΕΠ όπως και η απομάκρυνση των ευπαθών ομάδων από το εργοστάσιο με βάση και την τελευταία ΠΝΠ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.