Συνταξιούχοι Μαγνησίας: Το Κέντρο Υγείας Σκιάθου ασθενεί

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Συνταξιούχων Μαγνησίας/Παράρτημα Σκιάθου αναφέρει “Είναι η ανησυχητική διαπίστωση των όσων ειπώθηκαν στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Παραρτήματος Σκιάθου του Συλ/γου Συν/χων, την Τετάρτη, 26/Ιουνίου, αλλά και των συναντήσεων της Διοικούσας Επιτροπής με τους υπεύθυνους της Δημόσιας Μονάδας Υγείας του νησιού: το Κέντρο Υγείας εκπέμπει SOS.

Την περίοδο αυτή, περίοδο τουριστικής αιχμής, το Κέντρο Υγείας Σκιάθου λειτουργεί με το ¼ του δυναμικού που ορίζει το οργανόγραμμα που κατάρτισε το Υπουργείο Υγείας πριν πολλά χρόνια, όταν οι κάτοικοι της Σκιάθου ήταν πολύ λιγότεροι όπως και οι τουρίστες.

Συγκεκριμένα: Από τους 4 γενικούς παθολόγους, υπάρχει μόνο ένας. Ένας που πήρε μετάθεση και ένας που συνταξιοδοτήθηκε έρχονται κάποιες μέρες για να βοηθήσουν.

Σύμφωνα με το οργανόγραμμα ορίζονται 6 αγροτικοί (οι δύο στο Αεροδρόμιο), αλλά υπάρχουν μόνο δύο.

Υπάρχει θέση καρδιολόγου και οδοντιάτρου (υπάρχει εξοπλισμένο οδοντιατρείο), αλλά δεν είναι καλυμμένες.

Από τους 3 νοσηλευτές/νοσηλεύτριες του οργανογράμματος, υπάρχουν 2.

Από τους δύο μαιευτήρες, δεν υπάρχει κανένας.

Για τα πληρώματα των ασθενοφόρων, από τους 5 διασώστες οδηγούς, υπάρχει μόνον ένας και οι τέσσερις είναι στρατιώτες από την 111 Πτέρυγα Μάχης, που έχουν δίπλωμα οδηγού, χωρίς όμως να έχουν γνώσεις νοσηλευτικής.

Το Κέντρο Υγείας λειτουργεί σε 24ωρη βάση και πολλές φορές από τους υπάρχοντες γιατρούς, χρειάζεται κάποιοι να απουσιάζουν σε διακομιδές. Υπ’ αυτές τις συνθήκες γίνεται φανερό το βάρος που πέφτει στο υπάρχον υγειονομικό προσωπικό και τα προβλήματα στην παρεχόμενη υγειονομική περίθαλψη.

Χρειάζεται επίσης ένα πλωτό ασθενοφόρο που να εδρεύει στη Σκιάθο και να μπορεί να φεύγει άμεσα, αφού το πολυδιαφημισμένο πλωτό που διατέθηκε για τις Σποράδες εδρεύει στη Σκόπελο και αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες και των τριών νησιών.

Αναφέρονται επίσης πολλές περιπτώσεις που: Δεν συνταγογραφούνται φάρμακα για χρόνιες παθήσεις. Υπάρχει άρνηση για συνταγογράφηση μικροβιολογικών εξετάσεων, για παρακολούθηση επιβαρημένων μετρήσεων, ενώ η προηγούμενη εξέταση έγινε πριν έξι μήνες ή κι έναν χρόνο. Δεν γίνεται εξυπηρέτηση με την άυλη συνταγογράφηση.

Η στέγαση του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, που σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται γι’ αυτές τις επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία ελλείψεις . Όλοι οι αρμόδιοι, πρέπει να δώσουν άμεση αλλά και μόνιμη λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα, γιατί η κατάσταση είναι τραγική.

Δυστυχώς και στο θέμα αυτό καλλιεργείται η ιδέα της «προσωπικής ευθύνης» και η μετάθεση των ευθυνών στην τοπική κοινωνία, στην προσπάθεια να απαλλαγούν οι αρμόδιοι από τις ευθύνες τους.

Δεν είναι όμως υπόθεση των κατοίκων του νησιού να ασκήσουν αυτοί κοινωνική πολιτική και να αναλάβουν την ευθύνη της στέγασης των γιατρών και των άλλων δημόσιων λειτουργών. Για λόγους που δεν ευθύνονται οι ίδιοι, ό τουρισμός είναι το μόνο επάγγελμα που προσφέρεται για να ζήσουν, να σπουδάσουν παιδιά, να ξεπληρώσουν δάνεια, να πληρώσουν φόρους, να ακριβοπληρώσουν τη συντήρηση των οικημάτων, να αντέξουν τον ανταγωνισμό, κλπ. Ακόμη και στην περίπτωση που αλτρουιστές κάτοικοι θα προσέφεραν κάποια κατοικία, αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει μόνιμη λύση, καθώς οι ανάγκες είναι πολύ μεγάλες. Μόνο μια σοβαρή μέριμνα από τις υπεύθυνες Αρχές μπορεί να δώσει διέξοδο και λύση, προκειμένου να έχουμε Δημόσια και Δωρεάν Υγεία. Και σ’ αυτό το θέμα χρειάζεται να μπει φρένο στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και τον υπερτουρισμό.

Στη συγκέντρωση επίσης τονίσθηκε από όλους η ανάγκη να επαναλειτουργήσει το ΚΑΠΗ, προκειμένου να έχουν οι συνταξιούχοι έναν χώρο δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας, καθώς η Σκιάθος είναι από τους ελάχιστους δήμους που δεν έχει.

Επισημάνθηκε η ανάγκη να λειτουργούν και στη Σκιάθο κοινωνικά προγράμματα για τη στήριξη ευάλωτων ομάδων, όπως το Πρόγραμμα των Κοινωνικών Βοηθών/ Βοήθεια στο Σπίτι και Νταντάδες της γειτονιάς.

Συζητήθηκε επίσης οι πολύ μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν συμπολίτες μας, που χρειάζεται να κάνουν χρόνιες θεραπείες (χημειοθεραπείες, αιμοκαθάρσεις κλπ) και δεν νοσηλεύονται σε θεραπευτικό ίδρυμα. Πολλοί εκτός από το σοβαρό πρόβλημα υγείας που έχουν, έρχονται σε απόγνωση και κάποιοι εγκαταλείπουν τις θεραπείες τους, με τραγική εξέλιξη για τη ζωή τους. Εκ μέρους της απερχόμενης Διοικούσας Επιτροπής παρουσιάσθηκαν οι ενέργειες που έγιναν και οι προτάσεις για τη στήριξη αυτών των συμπολιτών μας. Μια πρόταση που έχει κατατεθεί στον Δήμο, εδώ και χρόνια, είναι η αξιοποίηση του κληροδοτήματος του Ιωάννου (στην οδό Ιωλκού του Βόλου), οίκημα που είναι εγκαταλειμμένο.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι σοβαρά και η ενίσχυση και στήριξη του Συλλόγου θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την αντιμετώπισή τους.

Συνάδελφοι Συνταξιούχοι, εγγραφείτε, πλαισιώστε τον Σύλλογό μας.

Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Σκιάθου”.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.