Τα χειροποίητα παγωτά του «Κόκκιον» στο Μοναστηράκι γίνονται με γάλα ΕΒΟΛ

Στο πιο εναλλακτικό δρομάκι του Ψυρρή στην Πρωτογένους, ανάμεσα στα μπαράκια, τα κομμωτήρια και τα vintage shops, ένας Έλληνας ζαχαροπλάστης πρώτης κλάσης δημιούργησε μια μοναδική gelateria με χειροποίητα παγωτά που θα γίνουν εμμονή αυτό το καλοκαίρι.

Ο Βασίλης Παπαματθαίου σπούδασε μαγειρική στη διακεκριμένη σχολή της Le Cordon Bleu στο Παρίσι και ύστερα ζαχαροπλαστική στην Espaisucre στην Βαρκελώνη, την μάλλον πιο σύγχρονη σχολή μαγειρικής παγκοσμίως, δούλεψε για πολλά χρόνια σε εστιατόρια της Ευρώπης, αλλά πλέον επέστρεψε στην πατρίδα, φέρνοντας μαζί του την τεχνογνωσία, του και την πολύτιμη εμπειρία του.

Στον χώρο όπου άλλοτε ο πατέρας του διατηρούσε μαγαζί με εργαλεία, ο Βασίλης εγκατέστησε καταρχάς την αντιπροσωπία της Sosa κι έφτιαξε με την αδερφή του την δική του εταιρεία, τις Paraxenes Yles, που τροφοδοτεί εδώ και χρόνια εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, εστιατόρια και κουζίνες.

Φέτος αποφάσισε να κάνει και το πρώτο επιχειρηματικό του βήμα που να απευθύνεται στο ευρύ κοινό, παρασκευάζοντας το δικό του παγωτό. To «Κόκκιον», λοιπόν, πήρε το όνομά του από τον σπόρο του χαρουπιού, που χρησιμοποιείται εδώ ως σταθεροποιητής, κι υπόσχεται μια γευστική εμπειρία που θα θυμάστε για καιρό. Στον πάγκο του, όμως, δεν θα δείτε παγωτά σε όγκους, αντίθετα θα πρέπει να επιλέξετε τη γεύση που θέλετε, διαβάζοντας μόνο τα καπάκια κάτω από τα οποία είναι κρυμμένα τα μαγικά μείγματα για να διατηρείται σωστή η θερμοκρασία τους, και να εμπιστευτείτε την υψηλή τεχνική του Βασίλη.

Η βάση για το παγωτό του είναι το φρέσκο γάλα της ΕΒΟΛ που έρχεται δυο φορές την εβδομάδα από τον Βόλο, ενώ τα υπόλοιπα συστατικά εισάγονται από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Μαδαγασκάρη, την Αϊτή ή από τη γειτονική multi-ethnic Ευριπίδου.

Για καθεμία από τις γεύσεις η συνταγή αλλάζει, αφού ο Βασίλης έχει αναγάγει την τέχνη του παγωτού σε επιστήμη. Εννοείται ότι δεν χρησιμοποιεί συντηρητικά και σκόνες, ενώ το μείγμα ωριμάζει για πολλές ώρες, τουλάχιστον 12 – σε κάποιες περιπτώσεις έως και 24- μέχρι να μπει στην παγωτομηχανή.

Η σοκολάτα του είναι πρώτης ποιότητας, ενώ το μασκαρπόνε με σύκο και πετιμέζι, το οποίο ωριμάζει πέντε μέρες, το ανθότυρο, ή το γιαούρτι από μυτιληνιό πρόβειο που χρειάζονται ως βάση κάποιες από τις συνταγές, είναι, επίσης, χειροποίητα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.