Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας γιορτάζουν τη «Διεθνή Ημέρα Αρχείων»

Την Παρασκευή 9 Ιουνίου

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Αρχείων στις 9 Ιουνίου τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) στο νομό Μαγνησίας θα είναι ανοικτά για το κοινό όλη την ημέρα, δηλαδή την Παρασκευή 9 Ιουνίου από τις 9:30 το πρωί μέχρι τις 9:30 το βράδυ.
Τα Γ.Α.Κ. Μαγνησίας, τα τελευταία τρία χρόνια λόγω της πανδημίας γιόρταζαν τον θεσμό με ψηφιακά αφιερώματα. Φέτος επιστρέφουν στην καθιερωμένη συνήθειά τους (με το θεσμό του OpenDay) και ανοίγουν και πάλι τους χώρους τους προσκαλώντας το κοινό να γιορτάσει μαζί τους την ημέρα αυτή και να γνωρίσει τους αρχειακούς του θησαυρούς. Ο χώρος των αρχείων είναι πολύ γοητευτικός όχι μόνο για τους αρχειονόμους και τους ιστορικούς, αλλά για όλους τους πολίτες. Τα αρχεία είναι η μνήμη των ανθρώπων κάθε τόπου, αποτελούν δημόσιο αγαθό που ανήκει σε όλους και γι’ αυτό η πρόσβαση είναι ελεύθερη. Χάρη στα «ανοιχτά αρχεία» εμπλουτίζονται οι γνώσεις μας για την ανθρώπινη κοινωνία, διατηρείται και προάγεται η δημοκρατία, προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα και βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των πολιτών.
Ο φετινός εορτασμός είναι αφιερωμένος στη Μικρασιατική καταστροφή, στον ερχομό και την εγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή μας, οι οποίοι παρά τις αρχικές δυσκολίες και τα ανυπέρβλητα εμπόδια, κατάφεραν να ριζώσουν, να επιβάλουν την παρουσία τους και να αφήσουν έντονο το αποτύπωμά τους στη νέα τους πατρίδα.
Έτσι την Παρασκευή 9 Ιουνίου οι πολίτες μπορούν να επισκεφτούν το φιλόξενο Αναγνωστήριο των Γ.Α.Κ. στη γνωστή μεσοπολεμική μονοκατοικία των οδών Μαγνήτων 141 και Σπυρίδη (τηλ. 2421045833), όπου θα λειτουργεί έκθεση αρχειακού υλικού με σπάνια αρχειακά τεκμήρια που φωτίζουν πολλές πτυχές της έντονης και δραστήριας παρουσίας των προσφύγων στην περιοχή μας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.