Τέσσερα χωριά στο Πήλιο ιδανικά για ανοιξιάτικα ταξίδια

Το Βουνό των Κενταύρων αποτελεί πάντα έναν ιδανικό προορισμό για να ξεφύγει κανείς από την καθημερινότητα και να κάνει ένα ταξίδι που θα του μείνει αξέχαστο. Το Πήλιο και τα χωριά του προσφέρουν κάτι που δύσκολα συναντάς, δηλαδή βουνό και θάλασσα καθιστώντας τον προορισμό αυτό ιδανικό όλες τις εποχές του χρόνου. Τα χωριά του Πηλίου μαγεύουν τον επισκέπτη και την άνοιξη με τα χρώματα να συνθέτουν πίνακες ζωγραφικής σε διαδρομές που θα σου μείνουν αξέχαστες. Είτε θες πιο ορεινά είτε πιο παραθαλάσσια χωριά, το Πήλιο μπορεί να σου προσφέρει μερικές μέρες ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης στη φύση και φυσικά καλό φαγητό. Γιατί Πήλιο σημαίνει φύση, παράδοση και αξέχαστη γαστρονομία!

Τσαγκαράδα

Ένα από τα πιο όμορφα και κεντρικά χωριά του Πηλίου αν θες κοντινή πρόσβαση και στο βουνό και στη θάλασσα είναι η Τσαγκαράδα. Μεγάλα πλατάνια και αγριοκαστανιές συνθέτουν στο σκηνικό σε αυτό το όμορφο χωριό του ανατολικού Πηλίου. Πρόκειται για έναν πολύ παραδοσιακό οικισμό και μάλιστα τον μοναδικό σε ολόκληρη την περιοχή του Πηλίου που συγκεντρώνει 31 εκκλησίες και ξωκλήσια. Καλντερίμια και πετρόχτιστα σπίτια δημιουργούν ένα ειδυλλιακό και όμορφο σκηνικό για να απολαύσεις τις διακοπές σου και να περάσεις μερικές στιγμές ξεγνοιασιάς.

Πήλιο-Τσαγκαράδα
Πλατεία Τσαγκαράδας

Σήμα κατατεθέν της Τσαγκαράδας στο Πήλιο είναι η πλατεία του χωριού όπου συγκεντρώνονται κάτοικοι και επισκέπτες. Και εκεί βρίσκεται ίσως το πιο γνωστό αξιοθέατο του χωριού και συγκεκριμένα ο διάσημος, θεόρατος πλάτανος ηλικίας 1.000 ετών με περίμετρο κορμού που φτάνει τα 14 μέτρα. Εκεί βρίσκεται και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής μια εκκλησία που συνδυάζει την πηλειορίτικη αρχιτεκτονική με νεοκλασικά στοιχεία. Στην Τσαγκαράδα θα βρεις πολλά καταλύματα για όλα τα γούστα και μαγαζιά για φαγητό, από πολύ παραδοσιακό έως γκουρμέ γεύσεις για να επιλέξεις ανάλογα με την όρεξή σου. Πολύ κοντά βρίσκονται μονοπάτια προς το βουνό ενώ σε λίγα χιλιόμετρα βρίσκεσαι στις εκπληκτικές παραλίες του Πηλίου. Εκεί βρίσκεται και η Φακίστρα, η παραλία που σαρώνει στις κριτικές λόγω της ομορφιάς της.

Μηλιές

Μηλιές, η αφετηρία του διάσημου τρένου «Mουτζούρη», είναι ένα χωριό γραφικό και πολύ φημισμένο στην περιοχή του Πηλίου και όχι άδικα. Οι Μηλιές είναι κεφαλοχώρι στο Πήλιο με μεγάλη ιστορία χτισμένο στα 400 μέτρα υψόμετρο, περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από τον Βόλο. Πολύ γνωστή η περίφημη «Σχολή των Μηλεών» που αποτέλεσε τόσο κέντρο του απελευθερωτικού αγώνα του 1821, όσο και πνευματική εστία της εποχής. Αν βρεθείς, ειδικά άνοιξη στις Μηλιές, μην παραλείψεις να κάνεις μια βόλτα με το τρένο αλλά και να επισκεφθείς τους διάσημους Παμμέγιστους Ταξιάρχες, μια από τις πιο παράξενες εκκλησίες στην Ελλάδα.

Βόλος: Ο θρυλικός Μουτζούρης και η εκπληκτική διαδρομή στις Μηλιές
Ο θρυλικός Μουτζούρης και η εκπληκτική διαδρομή στις Μηλιές

Περπατώντας στις Μηλιές, θα θαυμάσεις την πηλειορίτικη αρχιτεκτονική στα καλύτερά της. Πυργόσπιτα και αρχοντικά, πέτρινα καλντερίμια και κτήρια παραδοσιακά σε ένα καταπράσινο τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς από το οποίο φυσικά δεν λείπουν και οι μηλιές με τα νόστιμα μήλα τους. Οι Μηλιές είναι το φημισμένο χωριό στο Πήλιο που πρέπει να επισκεφθείς έστω μια φορά. Και τότε σίγουρα θα υποσχεθείς ότι θα επιστρέψεις.

Απολαμβάνοντας την ανοιξη στις Μηλιές
Απολαμβάνοντας την Άνοιξη στις Μηλιές

Μακρινίτσα 

Την αποκαλούν και Μπαλκόνι του Πηλίου και δεν έχουν καθολου άδικο καθώς η Μακρινίτσα είναι ένα από τα χωριά του Πηλίου που σου προσφέρει, εκτός από το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα στο «Βουνό των Κενταύρων». Η Μακρινίτσα διατηρεί και αυτή την παραδοσιακή πηλιορείτικη αρχιτεκτονική και διαθέτει θέα προς τον Παγασητικό κόλπο για να σου θυμίζει ότι το Πήλιο συνδυάζει με εναν τρόπο μοναδικό βουνό και θάλασσα.

Μακρινίτσα, Πήλιο
Η Μακρινίτσα την άνοιξη ειναι ένα όνειρο

Αποτελεί ένα από τα χωριά του Πηλίου που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει στους ορεινούς προορισμούς ενώ έχει έντονη τουριστική κίνηση όλες τις εποχές του χρόνου. Σήμα κατατεθέν του χωριού είναι η πλατεία της Μακρινίτσας την οποία χαρακτηρίζουν, όχι άδικα, ως «μπαλκόνι του Πηλίου» καθώς κάτω από τα πλατάνια μπορείς να κάτσεις να πιεις τον καφέ σου και να απολαύσεις τη μοναδική θέα προς το Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο. Πάνω στην πλατεία βρίσκεται, επίσης, και ένα από τα πιο διάσημα καφενεία της περιοχής καθώς εκεί υπάρχει μια ζωγραφιά του γνωστού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ. Οι ανοιξιάτικες βόλτες στη Μακρινίτσα ενθουσιάζουν μικρούς και μεγάλους.

Νταμούχαρη

Η Νταμούχαρη είναι ο κρυμμένος παράδεισος του Πηλίου, το παραθαλάσσιο χωριό που θα σου κλέψει την καρδιά, ειδικά αν βρεθείς εκεί την άνοιξη. Μαγικές εικόνες που σε κάνουν να νομίζεις ότι είσαι σε νησί και τα δέντρα να ακουμπούν μέσα στο νερό. Η Νταμούχαρη είναι το μοναδικό φυσικό λιμάνι της περιοχής του Νότιου Πηλίου ενώ παράλληλα οδηγώντας μόνο πέντε λεπτά, αρχίζεις και ανεβαίνεις υψόμετρο φτάνοντας πάνω από τα 420 μέτρα και απολαμβάνοντας παράλληλα βουνό και θάλασσα.

Νταμούχαρη - Πήλιο
Η πανέμορφη Νταμούχαρη

Η Νταμούχαρη είναι ιδανική για όποιον θέλει την άνοιξη να νιώσει την αύρα της θάλασσας ενώ παράλληλα από αυτό το χωριό ξεκινούν ωραίες και εύκολες διαδρομές για το Μούρεσι, την Τσαγκαράδα, τις Πλάκες αλλά και άλλους κοντινούς ή πιο μακρινούς προορισμούς. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι η Νταμούχαρη αποτέλεσε το σκηνικό για να γίνουν τα γυρίσματα της πολύ γνωστής ταινίας Mamma Mia!

Mamma Mia: Η ελληνική παραλία όπου γυρίστηκε το περίφημο χορευτικό «Dancing Queen»
Η ελληνική παραλία όπου γυρίστηκε το περίφημο χορευτικό «Dancing Queen»

Είναι το μέρος που η Meryl Streep υποδέχεται τις δύο παλιές και αγαπημένες φίλες της, που έρχονται για το γάμο της κόρης της. Όταν βρεθείς εκεί, θα εντοπίσεις διάφορα σημεία από τις γνωστές σκηνές και θα απολαύσεις ένα φυσικό τοπίο μοναδικού κάλλους.

 

Πηγή: https://exploringgreece.tv/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.