Το γεγονός ότι η συμπεριφορά ενός σκύλου, είναι θέμα εκπαίδευσης, αλλά και του ιδιοκτήτη του και όχι θέμα φυλής, αν και υπάρχουν φυλές με ιδιαιτερότητες, δήλωσε στο «Ράδιο Ένα» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνιάτρων Μαγνησίας Παύλος Σταμόπουλος, με αφορμή το τραγικό περιστατικό που σκύλος ράτσας ροτβάιλερ, επιτέθηκε και σκότωσε βρέφος τριών μηνών στην Αθήνα.
Ο Παύλος Σταμόπουλος πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνιάτρων Μαγνησίας έκανε λόγο για ακόμη ένα ατυχές περιστατικό σκύλου που επιτίθεται σε άνθρωπο.
«Είναι ένα μεγάλο θέμα, δεν είναι κάτι που πρέπει να αφήσουμε έτσι, γιατί συνήθως αναφερόμαστε σ’ αυτά και μετά τα ξεχνάμε», τόνισε και πρόσθεσε ότι το μόνο εύκολο που μπορεί να γίνει είναι να δαιμονοποιήσουμε τη φυλή, το οποίο και κάνουμε πολύ συχνά.
Σύμφωνα με τον κτηνίατρο, ουσιαστικά λένε ότι είναι ροτβάιλερ, επιθετικός σκύλος, άρα θα κάνει κακό στον άνθρωπο. Όπως είπε αυτή δεν είναι σωστή προσέγγιση, γιατί αυτή η προσέγγιση, ουσιαστικά κρύβει τα βαθύτερα αίτια της επίθεσης.
Τη διαφορά κάνει ο ιδιοκτήτης
Ο κ. Σταμόπουλος τόνισε ότι υπάρχουν πολλές φυλές σκύλων και, ακόμη και σε σκύλους της ίδιας φυλής, μπορούμε να δούμε έναν σκύλο που είναι επιθετικός και έναν άλλο που όταν τον δούμε λέμε ότι αυτός ο σκύλος δεν θα επιτεθεί ποτέ σε κανέναν άνθρωπο. «Η διαφορά στους δύο σκύλους δυστυχώς (με βάση το τραγικό περιστατικό) είναι ο ιδιοκτήτης», τόνισε. Ο κτηνίατρος υπογράμμισε ότι η εκπαίδευση του σκύλου από τον ιδιοκτήτη είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι, το οποίο δεν εφαρμόζεται συχνά.
Όπως εξήγησε, το ροτβάιλερ, έχει κάποιες ιδιαιτερότητες σαν φυλή, ενώ πολλές φορές αυτοί που υιοθετούν έναν σκύλο, δεν ξέρουν τι συνεπάγεται αυτό. «Το να υιοθετήσουμε ένα σκύλο είναι τεράστια ευθύνη και, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να θεωρήσουμε ότι ο σκύλος είναι αντικείμενο και παιχνίδι που βάζουμε στο σπίτι. Ο σκύλος έχει ιδιαιτερότητες, έχει ανάγκες και προσαρμόζεται στη συμπεριφορά του ιδιοκτήτη του», ανέφερε.
Το Α και το Ω η εκπαίδευση
Ο κτηνίατρος επισήμανε ότι η εκπαίδευση ενός σκύλου είναι το Α και το Ω ενός σκύλου και τόνισε ότι όσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η ράτσα ενός σκύλου, τόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι και ο ιδιοκτήτης.
Ο ίδιος είπε ότι κατά καιρούς ακούγεται ότι τα ροτβάιλερ και τα πίτμπουλ είναι επικίνδυνα σκυλιά, εστίασε στο ότι κάποιοι σκύλοι ίσως από τη φύση τους να είναι λίγο περισσότερο κυριαρχικοί, σε σχέση με κάποιους άλλους που είναι περισσότερο υποτακτικοί. Οι σκύλοι που είναι περισσότερο κυριαρχικοί χρειάζονται εκπαίδευση από μικρή ηλικία, ώστε να ακούνε τον ιδιοκτήτη τους και να καταλαβαίνουν τι θέλει απ’ αυτούς, τόνισε.
«Πολλές φορές ροτβάιλερ έχουν σώσει παιδιά»
Ο κ. Σταμόπουλος ανέφερε ότι το ροτβάιλερ είναι ένας σκύλος εργασίας και οικογενείας, ενώ συμπλήρωσε ότι πολλές φορές ροτβάιλερ έχουν σώσει παιδιά, κάτι που δεν αναφέρεται, αλλά πάντα στεκόμαστε στο κακό. «Είναι σημαντικό να μη στεκόμαστε στα άσχημα για να δαινομοποιήσουμε τη φυλή», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον ίδιο το σωστό, στην εκπαίδευση ενός σκύλου, είναι να εκπαιδευτεί και ο ιδιοκτήτης, καθώς η συμπεριφορά του ιδιοκτήτη καθορίζει και τη συμπεριφορά του σκύλου και ο ιδιοκτήτης πρέπει να κυριαρχεί στον σκύλο του.
Αν δεν έχουν εξασφαλιστεί τα παραπάνω, δεν μπορούν να βρίσκονται στο ίδιο περιβάλλον ένα βρέφος με έναν μεγαλόσωμο σκύλο, όχι γιατί θα επιτεθεί απαραίτητα στο βρέφος, αλλά γιατί δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το τι θα εκλάβει ως επιθετική κίνηση ο σκύλος. Μπορεί να γίνει μια απότομη κίνηση, να ακουστεί ένας δυνατός θόρυβος, ο σκύλος να τρομάξει και να αντιδράσει απρόβλεπτα.
Ο πρόεδρος των κτηνιάτρων δήλωσε ότι πρέπει να δούμε τα βαθύτερα αίτια του προβλήματος και με το να λέμε ότι μόνο το ροτβάιλερ φταίει, είναι λάθος.
Για την εκπαίδευση ενός σκύλου, ο κ. Σταμόπουλος είπε ότι υπάρχουν πιστοποιημένοι εκπαιδευτές, που μπορούν να αναλάβουν την εκπαίδευση ενός σκύλου αι την εκπαίδευση του ιδιοκτήτη, με αποτελέσματα πάρα πολύ καλά, όπως καταθέτει από την προσωπική του εμπειρία. «Στην πλειονότητα ων περιπτώσεων που οι σκύλοι ήταν λίγο πιο κυριαρχικοί και επιθετικοί, τα αποτελέσματα ήταν πάρα πολύ καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά.






























