Θοδ. Τζούμας: Εξακολουθεί να ρυπαίνει με αστικά λύματα ξενοδοχειακή μονάδα

Τρεις δικογραφίες από το 2019 και πρόστιμα 15.000 € εντός του Αυγούστου

Το γεγονός ότι η ξενοδοχειακή μονάδα που εντοπίστηκε να ρυπαίνει με αστικά λύματα, τα οποία διοχετεύει σε ρέμα που καταλήγει στη θάλασσα, εξακολουθεί να ρυπαίνει, τόνισε ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας, που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δημ. Καρεκλίδη. Όπως είπε, μέχρι στιγμής έχουν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία τρεις δικογραφίες για το θέμα και επιβλήθηκε πρόστιμο 15.000 € από τον Δήμο για ρύπανση του περιβάλλοντος.
Είναι αδιανόητο ξενοδοχειακή μονάδα η οποία διατείνεται ότι λειτουργεί σεβόμενη το περιβάλλον και την προστασία του, να δημιουργεί πρόβλημα με τα λύματα κατ’ εξακολούθηση.
Πρόκειται για μία εγκατάσταση που υποστηρίζει τη λειτουργία του ξενοδοχείου, που φιλοξενεί το προσωπικό της και στεγάζει τα πλυντήρια του ξενοδοχείου. Εκεί το 2019, είχε διαπιστωθεί ξανά ρύπανση του περιβάλλοντος, μετά από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής, σχηματίστηκε δικογραφία, ενώ στις 19 Αυγούστου 2021, έγιναν ξανά ίδιες καταγγελίες.
“Πήγα στην περιοχή με την Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία, τον αντιδήμαρχο, διαπιστώθηκαν τα ίδια, δηλαδή ότι η μονάδα διέθετε σε παρακλάδι του ρέματος στην περιοχή Ασέληνος, που καταλήγει στη θάλασσα με συνεχή ροή, τα απόβλητα πιθανόν από τα πλυντήρια της εγκατάστασης, έγινε η αυτοψία, η δημοτική αστυνομία επέβαλε πρόστιμο 5.000 €, σύμφωνα με την κανονιστική απόφαση του δήμου για το περιβάλλον, σχηματίστηκε δικογραφία που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία”, τόνισε.

«Έγινε συγκάλυψη του αγωγού»

Προ ημερών ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος πήγαν ξανά στο σημείο, για να διαπιστώσουν αν υπήρξε συμμόρφωση, αλλά τίποτα δεν έχει αλλάξει, απλά έγινε συγκάλυψη του αγωγού και τα αστικά λύματα διοχετευόταν στο ρέμα. Ο κ. Τζούμας τόνισε ότι το πρόστιμο διπλασιάστηκε στις 10.000 €, δόθηκε κατάθεση στην Αστυνομία, για να διαβιβαστεί ξανά η δικογραφία στην Εισαγγελία.
“Και τελείως αναίσθητος να είσαι περιβαλλοντικά, οφείλεις να προστατεύεις το περιβάλλον, γιατί στην ουσία αυτό είναι το οικονομικό κεφάλαιο, που προκαλεί το ενδιαφέρον του επισκέπτη να έρθει στη Σκιάθο κατά κύριο λόγο. Η ομορφιά και η φύση του. Αν αυτό δεν το καταλαβαίνουν οι ίδιοι οι ξενοδόχοι ότι πρέπει να το προστατέψουν, αυτό με ξεπερνάει”, δήλωσε ο δήμαρχος.
Ο κ. Τζούμας τόνισε ότι στην περιοχή δεν υπάρχει δίκτυο αποχέτευσης, το οποίο ξεκινά τον Οκτώβριο και θα φτάσει πολύ κοντά στην περιοχή (από τον Τρούλο μέχρι Κουκουναριές), αλλά στις περιοχές που δεν υπάρχει δίκτυο, οφείλει κάθε επιχείρηση να έχει βιολογικό η σηπτικό βόθρο και να τον αδειάζει.

Έργα χωρίς προηγούμενο στη Σκιάθο

“Ζούμε μία εποχή που δεν έχει προηγούμενο για τη Σκιάθο, που μπαίνει πραγματικά σε μία αναπτυξιακή τροχιά, με απόλυτη στήριξη και χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας”, τόνισε ο δήμαρχος.
Για το θέμα της συνάντησης που είχε με την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Θ. Τζούμας τόνισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει στενή συνεργασία με την περιφέρεια και δεν υπάρχει τομέας που να μην έχει επιληφθεί, σε υποδομές, ύδρευση, αποχέτευση, κτιριακά, στο οδικό δίκτυο, τη διευθέτηση των ρεμάτων, τη διαχείριση των απορριμμάτων, τα απόβλητα, την ανάδειξη πολιτιστικών χώρων και ενεργειακές αναβαθμίσεις.
Ο ίδιος ευχαρίστησε την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, για το μοναδικό ενδιαφέρον που έχουν δείξει για το νησί.
Αναφερόμενος στην τουριστική κίνηση, ο δήμαρχος τόνισε ότι πλέον έφυγαν οι Έλληνες επισκέπτες και παραμένουν ξένοι, ενώ στην Σκιάθο την περίοδο από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου, η τουριστική κίνηση ήταν μεγάλη, δεν θύμιζε σε τίποτα καλοκαίρι Covid, αλλά περισσότερο το καλοκαίρι του 2019.

Οι παροχές στο λιμάνι

Για τις παροχές στο λιμάνι της Σκιάθου, όπου αγκυροβολούν ιδιωτικά σκάφη, ο κ. Τζούμας τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή παρέχει δωρεάν ασύρματο ίντερνετ, φέτος ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση των παλιών pillar με ότι πιο σύγχρονο υπάρχει, που λειτουργεί αυτόματα και χορηγεί κάρτες χωρίς κάποιος να χρειάζεται να πάει στο Λιμενικό Ταμείο, ενώ τους χρήστες εξυπηρετούν τρεις υπάλληλοι.
Επίσης τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή επιδιόρθωσε την πλωτή εξέδρα που ήταν σε κακή κατάσταση, ενώ πρόβλημα παραμένει ο αριθμός των σκαφών που μπορούν να δέσουν στο λιμάνι.
Ο δήμαρχος είπε ότι από το 2011 η μαρίνα ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, που δεν αδειοδοτούσε την πλωτή εξέδρα που υπήρχε από το 2005 και έπρεπε να γίνονται παρεμβάσεις στο υπουργείο Τουρισμού για να εκδοθεί η άδεια, ενώ φέτος αυτό έγινε κατ΄εξαίρεση, γιατί προχώρησε η τροποποίηση του ΦΕΚ της Μαρίνας Σκιάθου σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και πλέον ο Δήμος μπορεί να αποφασίσει τι θα γίνει στο λιμάνι.
Ήδη ολοκληρώνεται η μελέτη της μαρίνας και θα ξεκινήσει η διαβούλευση τον επόμενο μήνα και φαίνεται ότι η μαρίνα θα έχει περισσότερες πλωτές εξέδρες, που θα είναι και η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ στον οποιονδήποτε επενδυτή.
Ο κ. Τζούμας είπε ότι εξασφαλίστηκαν δωρεάν από το καλοκαίρι του 2020 από την ΕΤΑΔ πλωτές εξέδρες, οι οποίες ευπρεπίστηκαν, μέρος των εξεδρών θα μπουν σε κάποιες παραλίες του νησιού του χρόνου, ενώ θα τοποθετηθεί άλλη μια στο λιμάνι, εφόσον είναι έτοιμο το ΦΕΚ το καλοκαίρι του 2022.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.