Στη Σκιάθο βρέθηκε το Σάββατο ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Στέφανος Γκίκας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Θοδωρή Τζούμα και συζήτησαν σημαντικά θέματα που αφορούν στο νησί και την ανάπτυξή του, όπως το master plan του λιμένα αλλά και την αυθημερόν ακτοπλοϊκή σύνδεση των Σποράδων με τον Βόλο.
Ο κ. Τζούμας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη επισημαίνοντας ότι το master plan έχει ξεκινήσει από το 2019, καθώς, όπως επεσήμανε, αυτό που υπήρχε δεν ήταν εφαρμόσιμο, ήταν φαραωνικό και καθόλου επικαιροποιημένο.
«Σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, που είναι και ο φορέας, που το εποπτεύει και με το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Υπουργείο Τουρισμού είχαμε ξεκινήσει τις συναντήσεις, τις συζητήσεις και καταλήξαμε σε ένα σχέδιο, το οποίο πρόκειται να εγκριθεί μέσα στον Σεπτέμβριο από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας», επεσήμανε ο κ. Τζούμας, σημειώνοντας ότι ήδη από τη Μ. Τρίτη εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο καθώς υπάρχουν χώροι κηρυγμένοι μνημεία πολιτισμού από το αρμόδιο Υπουργείο.
Μετά λοιπόν την Επιτροπή της ΕΣΑΛ θα έρθει το στάδιο της διαβούλευσης, στο φθινόπωρο και στη συνέχεια θα προχωρήσει η διαδικασία για την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και να εκδοθεί μετά το ΦΕΚ κι έπειτα να ξεκινήσει η διαδικασία της δημοπράτησης.
«Ένα μεγάλο τμήμα του λιμανιού επιστρέφει στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο κι αυτό ήταν μία νίκη για τον Δήμο. Γίνονται οι λιγότερες δυνατές παρεμβάσεις και το μεγαλύτερο μέρος της μαρίνας είναι πλωτές εξέδρες. Είναι μια υποδομή που θα βοηθήσει πάρα πολύ την τουριστική ανάπτυξη του τόπου, θα προσελκύσουμε άλλο κοινό, θα επιτευχθεί η ποιοτική αναβάθμιση των επισκεπτών.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 124 θέσεις και θα πάμε για 420 περίπου. Είναι σημαντικό και οι θέσεις εργασίας που θα αναπτυχθούν και η υποδομή αυτή θα βοηθήσει στην ποιοτική τουριστική αναβάθμιση του τόπου», σημείωσε ο Δήμαρχος.
Μείζον ζήτημα η αυθημερόν ακτοπλοϊκή σύνδεση
Ένα μείζον ζήτημα των νησιωτών που τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση του Δημάρχου με τον Υφυπουργό ήταν και η αυθημερόν ακτοπλοϊκή σύνδεση κατά το διάστημα του χειμώνα, που διακόπτεται.
«Για μας είναι δύσκολο, χρειάζεται να ταξιδέψουμε δύο μέρες για να έρθουμε στον Βόλο. Ο υφυπουργός, μας είπε ότι θα προσπαθήσει κι αυτός με κάποιες παρεμβάσεις αλλά επαφίεται στις εταιρείες και στο πως θα λειτουργήσουν, διότι δεν είναι μία γραμμή, η οποία επιδοτείται για να την αναγκάσει το Υπουργείο. Θα βρούμε έναν τρόπο, να βρεθεί μία χρηματοδότηση, γιατί είναι σημαντικό να το επιτύχουμε, καθώς από το 2019 δεν έχουμε αυτή τη γραμμή, που ξεκινά το πρωί από την Αλόννησο και δίνει την ευκαιρία σε όλους τους νησιώτες να ταξιδέψουν αυθημερόν στον Βόλο, για να πάνε στον γιατρό, σε υπηρεσίες και είναι μεγάλη επιβάρυνση ιδίως όταν πρόκειται για οικογένειες», επεσήμανε ο κ. Τζούμας.
Επιπλέον ο Δήμαρχος έθεσε και το θέμα του λιμενίσκου στις Κουκουναριές με προβλήτες που δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 70 επί χούντας και δεν υπάρχει κανένα στοιχείο στην υπηρεσία του δήμου, ούτε και στην Κτηματική. Ο Δήμος θα μπει, όπως σημείωσε ο κ. Τζούμας σε μια διαδικασία νομιμοποίησης, καθώς είναι μια περιοχή που δέχεται πολύ κόσμο και πρέπει να υποστηριχθεί αντίστοιχα και να λειτουργεί σωστά.
Αύξηση 10% στην αεροπορική κίνηση
Εκτός όμως από τα όσα μετέφερε ο Δήμαρχος της Σκιάθου για τις συζητήσεις του με τον Υφυπουργό, αναφέρθηκε και στην τουριστική κίνηση του νησιού, αυτό το καλοκαίρι κυρίως σε ότι αφορά στην έλευση επισκεπτών μέσω του αεροδρομίου.
«Φέτος, μέχρι τώρα, καταγράφεται μία αύξηση της τάξης του 10%. Ξεκινήσαμε 29 Μαρτίου, πιο νωρίς από ποτέ, με τις διεθνείς πτήσεις και η τελευταία θα είναι 30 Οκτωβρίου. Του χρόνου θα προστεθεί και το Εδιμβούργο και υπάρχει μία αυξητική τάση. Η οικονομία του νησιού βασίζεται στον τουρισμό. Εμείς αυτό που προσπαθούμε είναι το άνοιγμα σε νέες αγορές και η σταθεροποίηση της τουριστικής περιόδου στους έξι τουλάχιστον μήνες. Φέτος επιτεύχθηκε και τα τελευταία χρόνια γίνεται πράξη δηλαδή η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου», τόνισε ο κ. Τζούμας και υπογράμμισε πως αυτό είναι το κλειδί για να γίνει ο τόπος πιο βιώσιμος για τον μόνιμο κάτοικο, να μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του και να μείνει στον τόπο του.
Ωστόσο, σχολίασε και τη μανία Ελλήνων και ξένων να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τα αεροπλάνα κατά τη διάρκεια της απογείωσής τους. Ο Δήμος, όπως τόνισε, έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, υπάρχει εμφανής σήμανση, διαγράμμιση, φανάρια. «Κάποιοι εκθέτουν τον εαυτό τους σε έντονο κίνδυνο, δεν είναι κάτι που δεν το περιμένουν. Κάποιος πηγαίνει εκεί για να υποστεί αυτή την κατάσταση, από την απογείωση. Δεν μπορώ να καταλάβω ποιος το κάνει αυτό συνειδητά γιατί αυτό μπορεί να τον τραυματίσει ακόμη και θανάσιμα. Δεν μπορώ να το σχολιάσω, πραγματικά με ξεπερνά», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Στο επίκεντρο της Ευρώπης τον Σεπτέμβριο η Σκιάθος
Τέλος, ο κ. Τζούμας ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο ο Δήμος Σκιάθου θα διοργανώσει το Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό, όπου και αναμένονται 100 περίπου φιλοξενούμενοι από διάφορες χώρες, ενώ το παρών θα δώσει και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου































