«Θωρακίζονται» με γνώσεις για το διαδίκτυο οι μαθητές

Δηλώνει ο υπεύθυνος του «Συμβουλευτικού σταθμού Νέων», με αφορμή την υπόθεση του μαθητή με το FB

Το γεγονός ότι οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της Μαγνησίας, γνωρίζουν πώς να χειριστούν κινδύνους στο διαδίκτυο, τόνισε ο Αντώνης Πλαγεράς υπεύθυνος Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, με αφορμή περίπτωση 17χρονου μαθητή της Β’ Λυκείου τον οποίο προσέγγισαν μέσω του FB δύο άγνωστοι και του ζήτησαν να στείλει γυμνές φωτογραφίες και να δεχτεί πρόταση για ασελγείς πράξεις έναντι χρημάτων. «Χαίρομαι γιατί η υπόθεση εξιχνιάστηκε άμεσα γιατί τα παιδιά ήξεραν πώς να χειριστούν το θέμα, κάτι που είχε αποτέλεσμα να μην υπάρξει παραπέρα πρόβλημα», δήλωσε στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων.
Ο κ. Πλαγεράς είπε ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι καλύτερη η πρόληψη, παρά να γίνονται κάποιες μετέπειτα δράσεις, για να διορθωθεί η κατάσταση.
Στις 8 και 9 Φεβρουαρίου είχε γίνει στο Συνεδριακό Κέντρο Μελισσατίκων διημερίδα με στόχο την επιμόρφωση των μαθητών, των γονέων τους και εκπαιδευτικών, στο ασφαλές και δημιουργικό διαδίκτυο, με τον κ. Πλαγερά να δηλώνει ότι το διαδίκτυο δεν είναι κάτι που πρέπει να δαιμονοποιηθεί, αλλά να χρησιμοποιηθεί δημιουργικά.
Παρεμβάσεις σε σχολεία
Προσπάθεια του «Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων» είναι να γίνεται από μια τουλάχιστον παρέμβαση ανά σχολείο, από εκπαιδευτικούς που γνωρίζουν το αντικείμενο, για ενημέρωση των μαθητών για τους κινδύνους του διαδικτύου, που δεν είναι μόνο τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά τα προσωπικά δεδομένα και οι φωτογραφίες, ώστε να μπορέσουν να προφυλάξουν τον εαυτό τους και στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν πρόβλημα να ξέρουν που θα απευθυνθούν, για να λυθεί το πρόβλημα χωρίς να στοχοποιηθούν οι ίδιοι και να μην υπάρξει κατάσταση που θα είναι μη αναστρέψιμη.
Σύμφωνα με τον κ. Πλαγερά, αν τα παιδιά εντοπίσουν κάτι ύποπτο πρέπει να το αναφέρουν στους γονείς τους, που από πλευράς τους πρέπει να συζητούν περισσότερα πράγματα με τα παιδιά τους, ειδικά για την ευκολία που μπορεί να κάνει κάποιος, λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Ενημέρωση για τους όρους
Ο κ. Πλαγεράς είπε ότι για να εγγραφεί κάποιος σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ζητούνται κάποια λίγα προσωπικά στοιχεία, αλλά το βασικό είναι να αποδεχτεί κάποιος τους όρους χρήσης. Ο ίδιος είπε ότι σε όσα σχολεία έχει πάει και από συζήτηση που έκανε με τα παιδιά, κανένα δεν έχει διαβάσει τους όρους αυτούς και ανέφερε ότι οι γονείς, αντί να πουν στα παιδιά τους ότι απαγορεύεται να δημιουργήσουν λογαριασμό, να συζητήσουν τους όρους χρήσης και ας τους αποδεχτεί, αλλά να τους γνωρίζει πρώτα.
«Να αφιερώνουμε χρόνο στα παιδιά μας»
«Όταν κάποιος αποδεχτεί τους όρους δεν μπορεί να το ανακαλέσει και όταν δεν ξέρει τι όρους έχει αποδεχτεί στη συνέχεια λέει ότι δεν ήξερε κάποια πράγματα και βρίσκεται μπλεγμένος χωρίς να το θέλει, αλλά με κάτι που αποδέχτηκε», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο γονέας θα μπορούσε να ασχοληθεί για να έχει καλύτερη γνώση του πράγματος.
Ο υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Σταθμού είπε ότι οι γονείς προτιμούν τα παιδιά τους να είναι στο σπίτι και ας κάθονται μπροστά σε υπολογιστή, έστω και αν οι όλοι τους χειρισμοί είναι στο διαδίκτυο και δήλωσε ότι οι γονείς πρέπει να συζητούν με τα παιδιά τους και να αφιερώνουν παραπάνω χρόνο. Άλλωστε οι γονείς των εφήβων είναι νέοι, γνωρίζουν την τεχνολογία και μπορούν να δώσουν σωστές πληροφορίες θετικές διεξόδους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.