Τι γίνεται με τα νεύρα μας; «Με το… παραμικρό γινόμαστε “πυρκαγιά”»

«Οι καταστάσεις που βιώνουμε δεν είναι φυσιολογικές, τα νεύρα είναι τεταμένα, και το παραμικρό προκαλεί εκρήξεις θυμού»
Η ψυχολόγος Έφη Ανδρεουλάκου εξηγεί, ότι «δεχόμαστε συνεχείς πιέσεις και είμαστε σε ένα απρόβλεπτο σκηνικό συνεχώς…»

Στο Ράδιο Ένα και στον Ηλία Κουτσερή μίλησε η ψυχολόγος κ. Έφη Ανδρεουλάκου, με αφορμή το νέο της βιβλίο με τίτλο «Το Παζλ» (εκδόσεις key books) και αναφέρθηκε στην ψυχική εκπαίδευση που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας, προκειμένου να μπορέσουμε να διαχειριστούμε καλύτερα τις στιγμές και τις φάσεις της ζωής μας, αλλά και το απρόβλεπτο σκηνικό που συνεχώς ζούμε τα τελευταία χρόνια.
Η κ. Ανδρεουλάκου αναφέρθηκε στη γενικότερη κατάσταση που πολλοί σχολιάζουν καθημερινά, πως τα τελευταία χρόνια ο κόσμος είναι αναστατωμένος και τα νεύρα πολύ τεντωμένα.
«Τα κύματα αλλαγών, είναι πάρα πολύ κοντινά και ζούμε έντονες αλλαγές. Έχουμε περάσει τη φάση covid, είναι η οικονομική κατάσταση πολύ πιεστική, αλλά και η γεωπολιτική κατάσταση πάρα πολύ τεταμένη, οπότε όλα αυτά, είναι συνεχείς πιέσεις και είμαστε σε ένα απρόβλεπτο σκηνικό συνεχώς.
Αυτή η πίεση απαιτεί να κάνουμε συνεχώς προσαρμογές και όλη αυτή η απαίτηση για προσαρμοστικότητα είναι πάρα πολύ ψυχοπιεστική για τον άνθρωπο, δημιουργεί ένα συνεχές στρες και το στρες από μόνο του καταβάλλει. Οπότε όταν καταβαλλόμαστε συνεχώς, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να «τσιτώνουν» τα νεύρα μας κι ανάλογα με την ψυχική εκπαίδευση που έχει ο καθένας μας, ανταποκρίνεται καλύτερα ή χειρότερα. Αλλά πόσοι είναι οι εκπαιδευμένοι;
Ωστόσο όσο εκπαιδευμένος κι αν είσαι, σε κάποιο σημείο έρχεται και η κόπωση, οπότε είμαστε όλοι πολύ κουρασμένοι, με αποτέλεσμα να έχουμε την «αχίλλειο πτέρνα» μας και να ξεφεύγουμε. Θέλει ηρεμία, γιατί με το παραμικρό γινόμαστε πυρκαγιά», είπε χαρακτηριστικά η έμπειρη ψυχολόγος.
Σημείωσε δε πως είναι λογικό από τη στιγμή που οι καταστάσεις δεν είναι φυσιολογικές και τα νεύρα να είναι τεταμένα, το παραμικρό να προκαλέσει εκρήξεις θυμού.

Σημαντική η ψυχική εξέλιξη και εκπαίδευση

Αναφερόμενη στην αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου, όπου ανοίγεται ένας δρόμος για να γίνουμε καλύτεροι στο παιχνίδι της ζωής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η κ. Ανδρεουλάκου τόνισε πως θέλησε να μεταφέρει σε αυτό το βιβλίο τα 25 χρόνια εμπειρίας της και να μεταδώσει τις γνώσεις της και σε άλλους και πάνω απ’ όλα στην κόρη της.
«Η ψυχική εξέλιξη είναι μονόδρομος. Είτε την επιδιώκεις μόνος σου, είτε η ζωή σε αναγκάζει να εξελιχθείς ψυχικά. Καλύτερο είναι να το επιδιώξεις μόνος σου και εγκαίρως ώστε να μην σε αναγκάζει η ζωή να υποβάλεις τον εαυτό σου στη διαδικασία με άσχημο και πιεστικό τρόπο. Δηλαδή να φας τη … σφαλιάρα και να είσαι και απροετοίμαστος.
Αυτή ήταν η επιδίωξή μου, κυρίως να αφήσω αυτή την εμπειρία στη γενιά μου, στην κόρη μου, επειδή κανείς στην οικογένειά μου δεν έχει ασχοληθεί με τα περί ψυχολογίας . Όταν δόθηκε η ευκαιρία, ήθελα αυτό το βίωμα και την εμπειρία μου να την μεταφέρω με εμπειρικό τρόπο και να την λάβει και οποιοσδήποτε άλλος έχει το ενδιαφέρον να εξελιχθεί ψυχικά», επεσήμανε.

Πραγματικά συνθλίβεσαι εάν δεν
έχεις προετοιμάσει τον εαυτό σου

Τόνισε δε, πως η ψυχική εξέλιξη αποτελεί σύμμαχο ακόμη και σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής λέγοντας ότι «ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται. Εάν περνάς μια τέτοια πίεση και δεν έχεις μια προετοιμασία, να είσαι γερό σκαρί, είναι τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. Πραγματικά συνθλίβεσαι εάν δεν έχεις προετοιμάσει τον εαυτό σου κάπως να αντέχει και είσαι τελείως απροετοίμαστος».
Η κ. Ανδρεουλάκου υποστήριξε πως το βιβλίο υποδεικνύει το πως μπορούμε να συνθέσουμε τα κομμάτια που παζλ της προσωπικής μας ζωής, αν και για κάθε άνθρωπο τα στάδια της ζωής του δεν είναι πανομοιότυπα με των άλλων, όμως οι φάσεις ζωής, η διαδικασία για καθέναν, είναι περίπου οι ίδιες.
«Ξέροντας από ποια φάση περνάμε, μπορούμε να δουλέψουμε τον εαυτό μας για να είμαστε σε μια ετοιμότητα. Να ξέρουμε από κάθε στάδιο τι χρειάζεται να εξελίξουμε», σημείωσε η έμπειρη ψυχολόγος, τονίζοντας πως έχοντας εκπαιδευτεί ψυχικά μπορούμε να ανταποκριθούμε και στις δυσκολίες, ενώ το βιβλίο δίνει την ώθηση να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να απολαμβάνουμε συνολικά την ζωή, παρόλη την πίεση, να μην βγάζουμε τον χειρότερο εαυτό μας στους γύρω μας και να είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.