Ακριβότερο και με… τη βούλα είναι φέτος το αρνί και το κατσίκι για τα νοικοκυριά και σε επίπεδο Μαγνησίας, με τη μέση τιμή στο αρνί να διαμορφώνεται στα 13,37 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του Τμήματος Εμπορίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Πέρσι το να προμηθευτεί ο καταναλωτής ένα κιλό αρνί κόστιζε φθηνότερα, καθώς η τιμή του διαμορφώνονταν στα 12,09 ευρώ το κιλό, με την αύξηση να είναι μικρότερη στο κατσίκι. Το Πάσχα του 2024 το κόστος για ένα κιλό κατσίκι έφτανε στα 12,58 ευρώ, ενώ φέτος, μέχρι και χθες Μεγάλη Τρίτη 15 Απριλίου, η τιμή του διαμορφώνεται στα 13,45 ευρώ το κιλό.
Ακριβότερο είναι φέτος το μοσχαρίσιο κρέας, με το χοιρινό και το κοτόπουλο να παρουσιάζουν μείωση, όπως και το χοιρινό λουκάνικο. Για παράδειγμα η μέση τιμή μέχρι και χθες στο μοσχάρι Α/Ο μπούτι κυμαινόταν στα 13,79 ευρώ το κιλό, στη στιγμή που πέρσι ήταν στα 12,69 ευρώ.
Ακόμα μεγαλύτερη είναι η ακρίβεια που παρουσιάζεται στο μοσχάρι, κιλότο, στρογγυλό και τρανς το οποίο κόστιζε πέρσι 12,54 ευρώ το κιλό και φέτος εκτοξεύτηκε στα 13,79 ευρώ.
Αντίθετα μικρή μείωση εμφανίζει το χοιρινό μπούτι, κατά 10 λεπτά του ευρώ, καθώς στις 16 Απριλίου του 2024 κόστιζε 6,31 ευρώ το κιλό και φέτος 6,21 ευρώ. Η τιμή της χοιρινής μπριζόλας παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με 7,07 ευρώ το κιλό, ενώ φθηνότερο είναι φέτος το χοιρινό μπούτι με 7,63 ευρώ το κιλό, όταν πέρσι κόστιζε 7,77 ευρώ.
Ίδια η εικόνα και στη χοιρινή σπάλα με την τιμή να σημειώνει μικρή υποχώρηση με 6,94 ευρώ το κιλό, όταν το 2024 το συγκεκριμένο είδος κρέατος κόστιζε 7,53 ευρώ το κιλό. Στα ίδια σχεδόν παρέμεινε το ολόκληρο κοτόπουλο με 3,66 ευρώ, καταγράφοντας μείωση μόλις κατά ένα λεπτό του ευρώ, με το μπούτι να «πέφτει» καλύτερα, καθώς από τα 4,83 πέρσι πήγε στα 4,61 ευρώ φέτος.
Σημαντική μείωση παρατηρείται στο στήθος κοτόπουλο, το οποίο φέτος κοστίζει 5,47 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που πέρσι ήταν αρκετά ακριβότερο με 6,59 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, το φιλέτο στήθος κοτόπουλο δεν είχε την ανάλογη πτώση, αλλά αυξήθηκε φέτος φτάνοντας στα 9,28 ευρώ το κιλό, ενώ το 2024 κόστιζε 8,89 ευρώ.
Τέλος στο χοιρινό λουκάνικο υπήρξε μικρή πτώση, αφού από τα 6,76 ευρώ το κιλό το 2024, φέτος έφτασε 6,59 ευρώ το κιλό.
Γιώργος Στεργίου






























