Το λιγοστό προσωπικό δεν επιτρέπει την 24ωρη κάλυψη με ασθενοφόρο του Κ.Υ. Αργαλαστής

Τόνισε η Νέλλη Χονδρογιάννη ταμίας στο σύλλογο εργαζομένων και εργαζόμενη στο ΚΥ

Το γεγονός ότι με το υπάρχον προσωπικό, που πρέπει να παίρνει ρεπό και άδειες, όπως ορίζει ο νόμος, δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης πληρωμάτων στο ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας Αργαλαστής, τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ η Νέλλη Χονδρογιάννη ταμίας στο Σύλλογο Εργαζομένων και εργαζόμενη στο ΚΥ., με αφορμή περιστατικό πνιγμού ενός 80χρονου στο Χόρτο, τον οποίο παρέλαβε ασθενοφόρο που ξεκίνησε από τον Βόλο.

Πάντα στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής υπήρχε ένα θέμα με τα πληρώματα των ασθενοφόρων, σε κάποια εποχή υπήρχε ένα μόνο άτομα ως πλήρωμα ασθενοφόρου, τόνισε η κα Χονρογιάννη. Όπως ανέφερε, σήμερα, λόγω του Covid έγινε μια διεργασία και πήγαν κάποια άτομα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα τέσσερις βάρδιες ασθενοφόρου, αλλά και πάλι δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες, ειδικά σε μια εποχή όπως ο Ιούλιος που δίνονται εβδομαδιαίες άδειες, μπορεί να υπάρχουν κάποια κενά.

Για το περιστατικό, η εργαζόμενη στο ΚΥ τόνισε ότι σήμερα, έγινε ειδοποίηση για πνιγμό 80χρονου στο Χόρτο, υπήρχαν κενά στην πρωινή και νυχτερινή βάρδια.

Διαδικαστικά, η ταμίας στο Σύλλογο Εργαζομένων και εργαζόμενη στο ΚΥ Αργαλαστής, τόνισε ότι όταν προκύπτει περιστατικό, το ΕΚΑΒ είναι ενημερωμένο για τα κενά που υπάρχουν στα Κέντρα Υγείας και οι ανάγκες καλύπτονται με ασθενοφόρα του Βόλου, όπως έγινε και σήμερα.

“Όπως βλέπω τα προγράμματα, πιστεύω ότι με ένα άτομο θα καλυπτόταν οι βάρδιες ολοκληρωτικά στο 100%”, επισήμανε η κα Χονδρογιάννη, που εξήγησε ότι ο νόμος ορίζει για τα ρεπό ότι όταν δουλεύει κάποιος Σαββατοκύριακο, ειδικά οι βραδινές βάρδιες έχουν μια παύλα την επόμενη μέρα το πρωί, ενώ θα πάρουν τα ρεπό τους μέσα στην εβδομάδα. Όπως είπε αυτά ελέγχονται από τον διευθυντή του Κ.Υ. και αποστέλλονται στο ΕΚΑΒ.
Η συνδικαλίστρια τόνισε ότι θα ήταν καλό αν στα Κέντρα Υγείας υπήρχε ένα άτομο που να καλύπτει τα ρεπό και τις άδειες, γιατί θα υπήρχε καλύτερη πληρότητα στις βάρδιες.
Η κα Χονδρογιάννη τόνισε ότι πληροφορήθηκε από τους εργαζόμενους στα ασθενοφόρα ότι έχει δρομολογηθεί κάτι ανάλογο από την 5η Υγειονομική Περιφέρεια, για επικουρικό προσωπικό, όπως είναι και το περισσότερο στο Κ.Υ. Αργαλαστής.
Όπως ανέφερε, οι οργανικές θέσεις του Κ.Υ. της περιοχής Νοτίου Πηλίου είναι πέντε για τα πληρώματα ασθενοφόρων, από τις οποίες μια καλύπτεται με μόνιμο προσωπικό, ενώ ένας ακόμη μόνιμος αναμένεται μετά τις 9 Σεπτεμβρίου. Επίσης τόνισε ότι με έναν επικουρικό ακόμη θα μπορούσαν να καλύπτουν τις θέσεις των πληρωμάτων ασθενοφόρου.

Η κα Χονδρογιάννη τόνισε ότι σε συνεργασία με το Δήμο Νοτίου Πηλίου, γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας υποσταθμός ΕΚΑΒ, που θα έχει κάλυψη για την περιοχή (από τις Μηλιές, τη Βυζίτσα, μέχρι το Καλαμάκι, ενώ το Τρίκερι διαθέτει ασθενοφόρο και μπορεί ένα περιστατικό να μεταφερθεί στην Αργαλαστή με οδηγό τον αντιδήμαρχο) όλο το 24ωρο. Ήδη το αίτημα έχει σταλεί στο υπουργείο, αλλά μέχρι να υλοποιηθεί υπάρχει αναμονή.

Τέλος, στο Κ.Υ. Αργαλαστής συνεχίζονται οι εμβολιασμοί, αν και έχει πέσει η ροή των ανθρώπων που εμβολιάζονται.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.