Το βερτιτσίλιο αφανίζει τα ελαιόδεντρα και το Υπουργείο περιορίζεται σε προτάσεις

Απάντηση σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρ. Μπουκώρος

Απάντηση στην αναλυτική ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος σχετικά με την ασθένεια βερτιτσίλιο, που αφανίζει χιλιάδες ελαιόδεντρα στη Μαγνησία, έδωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης.
Στην απάντησή του ο υφυπουργός όπως αναφέρεται από το γραφείο του βουλευτή Χρ. Μπουκώρου, «περιορίζεται στην αναδιατύπωση προτάσεων που είχε καταθέσει ο βουλευτής Μαγνησίας χωρίς να ανακοινώνει καμία πρωτοβουλία του Υπουργείου, ενώ ταυτόχρονα ισχυρίζεται ότι δεν έχει ενημέρωση για το θέμα από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της ΠΕ Μαγνησίας. Υπενθυμίζεται ότι ο βουλευτής Μαγνησίας με την ερώτησή του είχε θέσει υπ’ όψιν της κυβέρνησης το κρίσιμο ζήτημα της αποδυνάμωσης της ελαιοπαραγωγικής ικανότητας και του βιοποριστικού εισοδήματος των αγροτών της Μαγνησίας, εξαιτίας του γεγονότος ότι χιλιάδες ελαιόδεντρα έχουν πληγεί από το βερτιτσίλιο.
Στην απάντησή του το Υπουργείο αναφέρει ορισμένους τρόπους αντιμετώπισης της βερτιτσιλίωσης, κινούμενο στο πλαίσιο των λύσεων που ο βουλευτής Μαγνησίας είχε προτείνει, όπως, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη και χρήση μοριακών μεθόδων υψηλής ανιχνευτικής ικανότητας για έλεγχο της φυτοϋγείας του φυτωριακού υλικού ελιάς, στην καταγραφή της έντασης, σοβαρότητας και εξέλιξης της ασθένειας στα ελαιόδεντρα της ΠΕ Μαγνησίας με τη συνδυαστική χρήση φυτοπαθολογικών και τηλεσκοπικών μεθόδων, καθώς και στην έρευνα για εύρεση ωφέλιμων μικροβιακών στελεχών και ανάπτυξη βιολογικών σκευασμάτων για την αντιμετώπιση της ασθένειας στα ελαιόδεντρα.
Το Υπουργείο, όμως, «πετάει το μπαλάκι» για τη διερεύνηση του προβλήματος της εξάπλωσης της ασθένειας της βερτιτσιλίωσης στα ελαιόδεντρα της ΠΕ Μαγνησίας στη ΔΑΟΚ της ΠΕ. Ο υφυπουργός ισχυρίζεται ότι η ΔΑΟΚ δεν έχει αποστείλει κάποιο σχετικό έγγραφο και το Υπουργείο αρκείται στην απλή αναφορά προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος και δεν εξαγγέλλει καμιά πρωτοβουλία για την εφαρμογή τους, αν και το πρόβλημα είναι υπαρκτό και επισημαίνεται για δεύτερη φορά στο αρμόδιο Υπουργείο από τον βουλευτή Μαγνησίας».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.