Τσιμπανάκος για πλημμύρες στο Βόλο: Η πρόληψη είναι το ζητούμενο

Με αφορμή τις ζημιές που υπέστησαν σπίτια και επιχειρήσεις από τις πλημμύρες στο Βόλο που σημειώθηκαν μετά την έντονη βροχόπτωση στην πόλη, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτρης Τσιμπανάκος τονίζει «Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που βλέπουμε να εκδηλώνονται ολοένα και πιο συχνά και στη χώρα μας, προκαλώντας πλημμύρες και άλλες καταστροφές, είναι επιπτώσεις- εκτός των άλλων -και της κλιματικής αλλαγής. Φαινόμενα που αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες δεκαετίες με μεγάλο κόστος για την κοινωνία και την οικονομία.

Στην πόλη μας, είχαμε ήδη για φέτος τις πρώτες πλημμύρες. Η καταγραφή και η αποκατάσταση των ζημιών είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, η πρόληψη είναι το ζητούμενο και οι αρμόδιοι φορείς(ΔΕΥΑΜΒ, Δήμος Βόλου, Περιφέρεια και Αποκεντρωμένη Διοίκηση)είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν μέσα στα όρια των αρμοδιοτήτων ή συναρμοδιοτήτων τους σε προληπτικές ενέργειες για την αποφυγή καταστροφών από πλημμύρες και άλλα φαινόμενα που πιθανόν να εκδηλωθούν ξανά φέτος.

Εντός του αστικού χώρου καθαρισμός φρεατίων απορροής ομβρίων υδάτων. Απομάκρυνση όλων των απορριμμάτων και υλικών (φύλλα, σκουπίδια, φερτά υλικά κλπ)

Άμεση σύγκληση των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας (Τοπικό Δήμου Βόλου και Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας) και επίκαιροποίηση του σχεδίου για την πρόληψη φυσικών καταστροφών από πλημμύρες.

Σχολαστικός έλεγχος και συντήρηση των αντιπλημμυρικών έργων.

Έλεγχος και προληπτικός καθαρισμός των ρεμάτων για αποκατάσταση της φυσικής τους ροής με το βέλτιστο περιβαλλοντικά τρόπο.

Ενημέρωση του κοινού με αποτελεσματικό τρόπο για τη λήψη μέτρων πρόληψης και την αποφυγή έκθεσης σε κίνδυνο.

Σήμανση των επικίνδυνων σημείων σε ρέματα και ποταμούς.

Εντοπισμός περιοχών όπου είναι απαραίτητη η εκτέλεση τεχνικών έργων για την προστασία τους.

Καθορισμός ομάδων επιφυλακής και διαρκούς επικοινωνίας με μέσα μαζικής ενημέρωσης τις ημέρες που αναμένονται ιδιαίτερα καιρικά φαινόμενα.

Τα μέτρα αυτά χωρίς να αποτελούν ένα εξαντλητικό κατάλογο ενεργειών, μπορούν να σώσουν περιουσίες ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Φυσικά, πρέπει σε μακροπρόθεσμο επίπεδο οι υποδομές και τα δίκτυα να σχεδιαστούν ή να επανασχεδιαστούν με βάση τη νέα εποχή στην οποία εισερχόμαστε με ραγδαίους ρυθμούς, την εποχή δηλαδή της Κλιματικής Αλλαγής».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.