Βόλος: Συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου στην Παιδεία

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Στο πλαίσιο επίσκεψης της υπουργού της Κυπριακής Δημοκρατίας Αθηνάς Μιχαηλίδου

Στον Βόλο βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο η υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου, Αθηνά Μιχαηλίδου, προσκεκλημένη της τοπικής Ένωσης Κυπρίων, και της Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Βόλου, με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή στο νησί.

Το Σάββατο στις 7.30 το απόγευμα στο Κινηματοθέατρο «Αχίλλειο», πραγματοποιήθηκε ομιλία από την κ. Μιχαηλίδου με θέμα: «Πενήντα (50) χρόνια μετά την τουρκική εισβολή – κατοχή στην Κύπρο, (20 Ιουλίου 1974)». «Ανεράδα Δροσιάς και Λάβρας» και ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα από τη Μαρίνα Βολουδάκη και τον Σπύρο Λευκοφρύδη.

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Η κυρά της Λαπήθου» Γιάννης Νικολάου έκανε παρουσίαση με τη χρήση οπτικοακουστικού υλικού. Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στις 10.30 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου, τελέστηκε μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Παράλληλα στο Ηρώο στην παραλία τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων. Κατόπιν δόθηκε καφές στη Στέγη Μελών και Φίλων της Ένωσης Κυπρίων Μαγνησίας (Κοραή 87).

Με τον τίτλο «Μνήμη και Οφειλή» Κύπρος 1974-2024 «Πενήντα χρόνια τουρκικής εισβολής και κατοχής», η υπουργός Παιδείας της Κύπρου παρέθεσε ομιλία στην εκδήλωση που άνοιξε με τον χαιρετισμό της η εκπρόσωπος του πρωθυπουργού υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή.

Η κ. Μιχαηλιδου υπογράμμισε τις εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου και τον κοινό αγώνα για τη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος, ενώ η κ. Μακρή τόνισε ότι η εκπαίδευση σχετικά με την τουρκική εισβολή και τις συνέπειες της τουρκικής κατοχής εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στοιχείο και απαραίτητη αναφορά για την οικοδόμηση μιας φιλελεύθερης, υγιούς και ασφαλούς παγκόσμιας κοινωνίας.

Η υφυπουργός Παιδείας αναφέρθηκε, επίσης, στο Πρόγραμμα Συνεργασίας στον Τομέα της Παιδείας για τα έτη 2023-2027, που υπεγράφη, στις 11 Δεκεμβρίου 2023, από την υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου Αθηνά Μιχαηλίδου και τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελλάδας Κυριάκο Πιερρακάκη και ισχυροποιεί τη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου σε θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής.

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, η κ. Μακρή, παρέστη ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης προς τιμήν των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και κατέθεσε στεφάνι.

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων, οι κυρίες Μιχαηλίδου και Μακρή συναντήθηκαν και συζήτησαν για θέματα Παιδείας, ανταλλαγής καλών πρακτικών και προγραμμάτων στα σχολεία, με ιδιαίτερη αναφορά στην πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.