Ξεκίνησε με επιτυχία στην Πορταριά το «1ο γαστρονομικό φεστιβάλ Πηλίου»

Διοργανώνεται για πρώτη φορά, με τη συμμετοχή γνωστών σεφ

Στο επίκεντρο του «1ου γαστρονομικού φεστιβάλ Πηλίου», που διοργανώνεται στις εγκαταστάσεις του αγροκτήματος Καραΐσκου στην Πορταριά το τριήμερο από χθες Παρασκευή 27, Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, μπαίνουν οι γεύσεις και τα προϊόντα της Μαγνησίας. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη «Μαγνήτων Κιβωτός» με στόχο την ανάδειξη της πηλιορείτικης γαστρονομίας και τη συμμετοχή διακεκριμένων σεφ.

Το πρόγραμμα
Σάββατο 28 Σεπτεµβρίου 2019

Τιµώµενο πρόσωπο: Γιώργος Πίττας
Γαστρονοµικές κοινότητες – Γαστρονοµικοί Προορισµοί – Τσίπουρο –
Κρεατικά – Κρασί

10.00 ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Παραγωγοί από όλο το Πήλιο µε διαφορετικά είδη τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, συνταγές και µυστικά µαγειρικής συνθέτουν το σκηνικό της ανοιχτής αγοράς που θα στηθεί στο χώρο το Αγροκτήµατος Καραΐσκου.
11.00 Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΤΑΣ, ξενοδόχος και συγγραφέας παρουσιάζει τις «Γαστρονοµικές κοινότητες – Γαστρονοµικοί προορισµοί, Εγχειρίδιο δράσης»

12.00 ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΠΙΤΑΣ
Οι γυναίκες του Kritsa Gastronomy Hotel παρουσιάζουν την τεχνική παρασκευής της πηλιορείτικης χορτόπιτας.
13.00 Ο ΤΙΜΟΛΕΩΝ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, «Master Chef» 2018, ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ
Ο Τιµολέων Διαµαντής συγκεντρώνει προϊόντα από το αγρόκτηµα παρασκευάζει τουρσιά µε τον δικό του τρόπο.

14.00 ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΖΕΔΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ
Τα τσιπουράδικα του Βόλου και του Πηλίου, αποτελούν σταθερό σηµείο αναφοράς όλων των επισκεπτών της περιοχής µας. Σερβίρεται άφθονο τσίπουρο ντόπιο, µε γλυκάνισο ή χωρίς, τοπικών παραγωγών και εταιρειών από τη Μαγνησία.
Το τσιπουράδικο της Πορταριάς «ΜΕ ΜΟΣΤΡΑ» προσφέρει τσίπουρο µε παραδοσιακούς µεζέδες.
16.00 ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΑΠΟΥΝΙΟΥ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Από τον Αντυ Καπανίδη και το MYRRO HERBS AND COSMETICS.

17.00 ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ «ΔΡΟΣΟΣ»
Το Μπουµπάρι είναι ένας παραδοσιακός πικάντικος µεζές του Πηλίου. Είναι έντερο µε γέµιση ρυζιού, µοσχαρίσιου κιµά και εντόσθιων. Είναι ότι καλύτερο για τις γιορτές και για τις κρύες µέρες του χειµώνα. Η Λουκία Ρουσογιάννη, παρουσιάζει όλες τις φάσεις κατασκευής και ψησίµατος.
18.00 ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΟΥΛΤΣΙΔΗ «ΚΑΡΥΟΣ ΓΗ»
Παρουσίαση και γευστική δοκιµή των κρασιών του κτήµατος.
19.00 Η ΚΑΒΑ «ΜΠΟΤΙΛΙΑ» ΜΕ ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ
Ο Παναγιώτης Γκαβέσης παρουσιάζει κρασιά των οινοποιείων: Dougos Winery, Domain Migas, Vriniotis Winery, Milea Winery, Domain Messenicolas, Κτήµα Τιµπλαλέξη, από τον Θεσσαλικό αµπελώνα.
Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο οινοποιός Κωνσταντίνος Λιάπης από το Arlekinon Chora Winery και θα παρουσιάσει τα κρασιά του κτήµατος.
19.00 Γευστικές δηµιουργίες των εκπαιδευτών chef του «ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ Ι.Ε.Κ ΓΙΑΤΣΟΣ.
20.00 Ολοκλήρωση και της δεύτερης ηµέρας µε µουσικές επιλογές του DJ Νίκου Παππά.

Κυριακή 29 Σεπτεµβρίου 2019
Τιµώµενο πρόσωπο: Κωνσταντίνος Βασάλος
Παρουσίαση µεσηµεριάτικου γεύµατος: Τιµολέων Διαµαντής
Ελληνικό πρωϊνό – Πίτες
10.00 ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Παραγωγοί από όλο το Πήλιο µε διαφορετικά είδη τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, συνταγές και µυστικά µαγειρικής συνθέτουν το σκηνικό της ανοιχτής αγοράς που θα στηθεί στο χώρο το Αγροκτήµατος Καραΐσκου.
11.00 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ «Αγρόκτηµα Καραΐσκου».
11.00 Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΤΑΣ και το KRITSA GASTRONOMY HOTEL ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΤΟ «Ελληνικό πρωϊνό».
Ο Γιώργος Πίττας εµπνευστής και επικεφαλής του προγράµµατος «Ελληνικό πρωϊνό» και τέως µέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιµελητηρίου Ελλάδος 2010 – 2017, κατάφερε να µετατρέψει τα «προϊόντα της ντροπής», όπως λέει σε προϊόντα περηφάνιας και πολιτιστικής αυτοπεποίθησης.
Το πρότυπο «Ελληνικό πρωϊνό» του Kritsa Gastronomy Hotel, στην Πορταριά, σερβίρει προϊόντα όπως αρτοσκευάσµατα, λάδι, ελιές, γιαούρτι, µέλι, µαρµελάδες, τυροκοµικά, αλλαντικά, πίτες, φρούτα, γλυκά, που συνοδεύονται από διάφορα ροφήµατα.
12.00 ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΨΩΜΙΟΥ
Επίδειξη παρασκευής ψωµιού σε ξυλόφουρνο από τον φούρνο της οικογένειας Ελένης Σαρακατσάνου.
13.00 ΜΕ ΖΕΝ: ΟΤΑΝ Η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ
Ο σεφ Γρηγόρης Χέλµης και ο Ανδρέας Διακοδηµήτρης από το Βολιώτικο τσιπουράδικο ΜΕ ΖΕΝ, καταθέτουν τη δική τους µαγειρική άποψη για τους παραδοσιακούς µεζέδες.
14.00 Ο ΛΟΓΟΣ ΣΤΟΝ ΤΙΜΟΛΕΟΝΤΑ

Ο επίσηµος προσκεκληµένος Τιµολέων Διαµαντής νικητής του Διαγωνισµού «Master Chef» 2018 µας µιλάει για τις «Επαγγελµατικές σχέσεις µαγείρων και τοπικών παραγωγών µέσα από τα µάτια της νέας γενιάς» και στην συνέχεια µας µαγειρεύει.
15.30 ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΙΚΟΥ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΦΑΣΟΥΛΙΔΗΣ και συνοδεύονται µε βολιώτικη µπύρα «ΠΛΑΣΤΙΓΓΑ». Επίδειξη παρασκευής πηλιορείτικου λουκάνικου, τεχνικής καπνίσµατος και τρόπου ψησίµατος από τον Θεόφιλο, του Κρεοπωλείου Φασουλίδης.
16.30 Η Βολιώτικη Μικροζυθοποιΐα «ΠΛΑΣΤΙΓΓΑ» µας παρουσιάζει τις µπύρες της
17.00 ΤΟ ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Γευσιγνωσία Ελαιόλαδου από το Ελαιοτριβείο «Ελαιόλαδο Πηλίου – Οικογένειας Βολιώτη» µε πλούσια ιστορία στο χώρο της επεξεργασίας, τυποποίησης και διάθεσης των ελιών από το 1969, µε διεθνείς διακρίσεις στο χώρο.

17.30 Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΣΑΛΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ
Γνωστός για την ευκολία του να συνδυάζει απλά καθηµερινά υλικά και να προετοιµάζει πεντανόστιµες συνταγές, γρήγορες και οικονοµικές, ο Κωνσταντίνος Βασάλος. Η γευστική δοκιµασία θα συνοδευτεί από κρασιά προσφορά του Ρούσσας WINERY, στον Αλµυρό.

19:00 ΚΕΡΑΣΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΖΕΣΤΟΥΣ ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟΥ ΙΕΚ ΓΙΑΤΣΟΣ

19.00 Το “Aeriko Smells and Flavors” αναλαµβάνει τα κοκτέιλ εµπνευσµένα από τη γη του Πηλίου και διασκεδάζουµε µε τους ήχους του DJ Νίκου Παππά για να ανανεώσουµε το ραντεβού για την επόµενη χρονιά.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα υπάρχουν:
* Δηµιουργικές υπαίθριες δραστηριότητες για παιδιά µε τον Θάνο Νικάκη και Στέφανο Καραΐσκο.
* Μικρό εργαστήρι κεραµικής µε τον καταξιωµένο κεραµίστα Χρήστο Γιαννακοπουλο. *Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.