Υποχρεωτικός ο καθαρισμός οικοπέδων και ιδιοκτησιών

Τονίζει η Πολιτική Προστασία του Δήμου Σκοπέλου

Ανακοίνωση σχετικά με τον υποχρεωτικό καθαρισμό οικοπέδων και ιδιοκτησιών, εξέδωσε η Πολιτική Προστασία του Δήμου Σκοπέλου, που υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και τις ενέργειες και κυρώσεις που η νομοθεσία προβλέπει να ακολουθήσουν οι υπηρεσίες του Δήμου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όπως κάθε χρόνο, στις αρχές της αντιπυρικής περιόδου που ξεκινάει την 1η Μαΐου και λήγει την 31η Οκτωβρίου γίνεται υπενθύμιση σε όλους τους ιδιοκτήτες, νομείς ή επικαρπωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται εντός και εκτός των οικισμών του Δήμου Σκοπέλου, ότι υποχρεούνται να προβούν άμεσα σε σχετικές ενέργειες καθαρισμού αυτών, προκειμένου να αποφύγουμε κινδύνους πυρκαγιάς:
• Στον άμεσο καθαρισμό και κοπή των χόρτων σ’ αυτούς, και φυσικά όσες φορές χρειαστεί κατά την ανωτέρω περίοδο.
• Στην απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, με σκοπό την πρόληψη πυρκαγιάς.
• Στην κοπή των χόρτων και γενικά στον καθαρισμό και στις ιδιοκτησίες που βρίσκονται πλησίον δασυλλίων και δασικών εκτάσεων του Δήμου μας.
Οι προαναφερόμενες ενέργειες θα πρέπει να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αναφερόμαστε σε κοπή χόρτων και όχι στην καύση τους.

Για όσους ενδεχομένως να το αγνοούν να θυμίσουμε ότι η ο καθαρισμός των χώρων είναι υποχρεωτικός σύμφωνα με την υπ’ αρ. 4/2012 Πυροσβεστική διάταξη (ΦΕΚ 1346/25-04-2012 Τεύχος Β), η οποία ορίζει πώς: «οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά».

Σε περίπτωση μη τήρησης των ανωτέρω διαδικασιών οι υπηρεσίες του Δήμου θα ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ενέργειες και κυρώσεις. Στην απευκταία περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, θα πρέπει να ισχύσουν και να εφαρμόζονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις του άρθρου 94 παρ. 1 περ. 26 εδαφ. β’ του Ν. 3852/2010 «Καλλικράτης» και οι παραβάτες να τιμωρηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα:
• Υποβολή Μήνυσης
• Επιβολή Διοικητικού Προστίμου
• Αυτεπάγγελτος καθαρισμός με επιβάρυνση των εξόδων

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.