Ζ. Μακρή στο Ράδιο ΕΝΑ: «Έρχεται λύση «ανάσα» για τους επαγγελματίες της Μαγνησίας»

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ
Σχετικά με τα πρόστιμα της Κτηματικής - Ευθύνη της δημοτικής αρχής η κατάρτιση μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Λύση προς το συμφέρον των επαγγελματιών θα δοθεί από πλευράς υπουργού Οικονομικών για το ζήτημα των αδειών χρήσης αιγιαλού και τα πρόστιμα που επιβάλει η Κτηματική Υπηρεσία στο πλαίσιο εφαρμογής του λεγόμενου «νόμου της Μυκόνου», σύμφωνα με τη βουλευτή Μαγνησίας Ζέττα Μακρή.

Η πρώην υφυπουργός Παιδείας, τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Δημήτρη Καρεκλίδη ότι περίπου 100 επαγγελματίες ζήτησαν τη βοήθειά της, και έτσι κανονίστηκε σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη στις αρχές Μαρτίου. Σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση της κ. Μακρή, υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν καταθέσει έγγραφες προτάσεις στον υπουργό, που αφορούν στη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου σε θέματα δημόσιας περιουσίας.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που αναφέρονται στο ποιοι είναι αυτοί στους οποίους θα επιβάλλονται πρόστιμα, για το χρονικό διάστημα που θα ισχύει η απαγόρευση, το ύψος των προστίμων, τα πρόσωπα που θα επεκτείνεται και θα πρέπει να υπάρχει ρύθμιση ώστε να παρατείνεται η προθεσμία κατά την οποία όφειλε ο εμπλεκόμενος δήμος να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για την κατάρτιση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε συνεργασία με την Κτηματική από 1ης Ιανουαρίου του 2025.

Σύμφωνα με την κ. Μακρή, η δημοτική αρχή δεν προέβη στις απαραίτητες κινήσεις με αποτέλεσμα η προθεσμία να παρέλθει και θα πρέπει να δοθεί παράταση από πλευράς υπουργείου. Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν από τον υπουργό, όταν επιστρέψει από τις ΗΠΑ. Έτσι γύρω στα τέλη του τρέχοντος μήνα ή τις αρχές του επόμενου κατά πάσα πιθανότητα θα κατατεθεί στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο και το καλοκαίρι θα γνωρίζουν οι επαγγελματίες τα δεδομένα.

Σκοπός είναι να είναι οι προτάσεις όσο το δυνατόν καλύτερες για τους επιχειρηματίες της Μαγνησίας οι οποίοι επλήγησαν και από τα καιρικά φαινόμενα. «Ενημέρωσα τους επαγγελματίες για την πρόθεση της Πολιτείας να ελαφρύνει το πλαίσιο και τις συνέπειες που υπάρχουν. Ξεκαθάρισα ότι αποτελούν προτάσεις στον υπουργό και πως δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις από τον υπουργό, που έχω τη βεβαιότητα ότι θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, κάτι το οποίο με διαβεβαίωσε και ο ίδιος στη συνάντηση που είχαμε στο γραφείο του, αρχές Απριλίου» υπογράμμισε η κ. Μακρή.

Αλλάζει το κλίμα

Σχολιάζοντας τα μέτρα στήριξης σε χαμηλοσυνταξιούχους και ενοικιαστές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, δήλωσε πως δεν φέρουν την «οσμή» εκλογών, καθώς ο κ. Μητσοτάκης είχε και στο παρελθόν αποδώσει μέρος του υπερπλεονάσματος στους πολίτες.

Παράλληλα έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι εκλογές θα έχουμε στο τέλος της τετραετίας, ενώ έχει προαναγγείλει οικονομικές παρεμβάσεις και για τους ένστολους, με τις αναλυτικές ανακοινώσεις να γίνονται από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Πρόσθεσε ότι είναι καταγεγραμμένη η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, κάτι που φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις με το κλίμα να φαίνεται πως αρχίζει να αλλάζει.

Έρχεται στρατιωτικός ογκολόγος από τη Λάρισα

Η πρώην υπουργός μίλησε για το πρόβλημα έλλειψης ιατρικού προσωπικού καθώς στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Βόλου, υπηρετεί μια και μοναδική γιατρός. Επισήμανε ότι επισκέφτηκε τον υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη και παρουσία της γ.γ. κ. Βιλδιρίδη, θα εκκινήσουν τις διαδικασίες ώστε να επισκέπτεται τον Βόλο στρατιωτικός γιατρός από τη Λάρισα. Έτσι το υπουργείο Υγείας να ζητήσει από το αντίστοιχο της Άμυνας να μεταβαίνει στον Βόλο για να βελτιωθεί η περίθαλψη των καρκινοπαθών.

Υποβολή πριν την 1η Ιανουαρίου

Σύμφωνα με ΦΕΚ που εκδόθηκε πέρσι τον Αύγουστο η διαδικασία για την αδειοδότηση κατασκευών που έχουν ανεγερθεί μέχρι την 28η Ιουλίου 2011 γίνεται με αίτηση προς την οικεία Κτηματική Υπηρεσία, η οποία υποβάλλεται κατόπιν απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, με την οποία επίσης αποφασίζεται η διεξαγωγή μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή η υποβολή αίτησης υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις. Παράλληλα έχει εκδοθεί πράξη- βεβαίωση από την οποία προκύπτει ότι οι κατασκευές είναι ασφαλείς ως προς τη χρήση τους από τους λουόμενους και το κοινό, ο Δήμος υποβάλλει πριν από την 1η Ιανουαρίου 2025 τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή την αίτηση υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις που απαιτείται για τη διαδικασία του άρθρου 14α του ν. 2971/2001. Όπως σημειώνεται στο ΦΕΚ αν η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ή η αίτηση υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις δεν υποβληθεί εμπροθέσμως, οποιαδήποτε σύμβαση παραχώρησης λύεται αυτοδικαίως.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Γιώργος Στεργίου

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.
Γίνετε μέλος στο κανάλι Magnesianews στο Messenger για όλες τις τελευταίες ειδήσεις.