Ζαγορά – Μούρεσι: Η θάλασσα δημιούργησε τα μεγαλύτερα προβλήματα

φωτογραφία αρχείου

Το γεγονός ότι η θάλασσα στο Ανατολικό Πήλιο δημιούργησε τα μεγαλύτερα προβλήματα στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, τόνισε ο δήμαρχος Παναγιώτης Κουτσάφτης, που πρόσθεσε ότι η αυτοψία και οι διαδικασίες πρέπει να κινηθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για αποκατάσταση μέχρι το τέλος της άνοιξης.

«Μέχρι τώρα παλεύαμε με τον πάγο, τα χιόνια, τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις, αλλά τώρα να παλεύουμε και με τα κύματα, κάτι που είναι πρωτόγνωρο και δύσκολα διαχειρίσιμο», δήλωσε στο ¨Ράδιο Ένα 102,5» ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου.
Ο ίδιος τόνισε ότι έγινε μεγάλη ζημιά στον Άγιο Ιωάννη από μια μεγάλη θαλασσοταραχή, που πιθανόν μετακίνησε την άμμο και τα κύματα άρχισαν να φτάνουν στα θεμέλια του τοιχίου, κάτι που δεν συνέβη τα προηγούμενα 25 χρόνια, αφότου κατασκευάστηκε.
Από την προηγούμενη νύχτα, διαπιστώθηκε η θάλασσα διένυσε απόσταση περίπου 20 μέτρων, είχε διαβρώσει τα θεμέλια του τοιχίου και γνωρίζαμε ότι θα υποχωρήσει το οδόστρωμα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Για αποκατάσταση του δρόμου απαιτείται δύσκολο έργο, διότι μέρα από τη νέα θεμελίωση και την κατασκευή ξανά του δρόμου, έχουν υπογειοποιηθεί τα δίκτυα ΔΕΗ, οπτικών ινών και δεν γνωρίζω πως μπορούν να αποκατασταθούν», τόνισε.
Ο κ. Κουτσάφτης τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργο σύνθετο και πάρα πολύ δύσκολο και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα κοστίσει και πότε θα αποκατασταθεί. Ο ίδιος είπε ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης ο δρόμος πρέπει να έχει γίνει, διότι ο μεγαλύτερος καλοκαιρινός τουριστικός προορισμός της περιοχής είναι ο Άγιος Ιωάννης.
Ήδη τον Άγιο Ιωάννη επισκέφθηκαν μηχανικοί που θα κάνουν έκθεση, για ποιο λόγο έγινε αυτή η καταστροφή και πως θα αποκατασταθεί το σημείο, δήλωσε ο δήμαρχος.

Καταστροφές σε υποδομές και δίκτυα
Το καταστροφικό έργο από τη θάλασσα στον Άγιο Ιωάννη, δεν περιορίστηκε μόνο στο τοιχίο και στο δρόμο. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι καταστράφηκαν ότι υπόλοιπα υπήρχαν στο λιμάνι του Αγ. Ιωάννη, στο αλιευτικό καταφύγιο Χορευτού, ενώ μια μεγάλη ρωγμή υπέστη ένα μεγάλο τοιχίο στους Αγίους Σαράντα.
Ζημιές προκλήθηκαν, λόγω του μεγάλου όγκου νερού, στην αγροτική οδοποιΐα του Δήμου, στο δίκτυο ύδρευσης και άρδευσης.

Το κλιμάκιο μηχανικών που αναμένεται να επισκεφθεί το Δήμο, ανέφερε ο κ. Κουτσάφτης, θα κάνει αυτοψία, θα πάρει στοιχεία από τον Δήμο για να καταγράψει τις ζημιές και πρέπει ταχύτατα να προχωρήσουν οι διαδικασίες για αποκατάσταση των ζημιών με τη διαδικασία της έκτακτης ανάγκης.
Ο δήμαρχος είπε ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τον περιφερειάρχη και την αντιπεριφερειάρχη, τα έγγραφα εστάλησαν χθες στο υπουργείο, ο ίδιος μίλησε με τν υφυπουργό και τους βουλευτές και τόνισε ότι διεκδικείται η κήρυξη του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου σε έκτακτη ανάγκη. Ο κ. Κουτσάφτης επικοινώνησε με το υπουργείο και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι μέχρι το απόγευμα θα βγει η απόφαση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.