Πολύ έντονη βροχόπτωση στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου

Προβλήματα αναμένονται στην αγροτική οδοποιΐα πριν τη συγκομιδή μήλων

Πολύ έντονη βροχόπτωση σημειώθηκε στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 3.30 τα ξημερώματα, που είχε αποτέλεσμα το Πήλιο να κατεβάσει πολύ νερό, στις 8 το πρωί έκοψε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα στις εκβολές των ρεμάτων, ειδικά στον Άγιο Ιωάννη, όπου κατέβασε πολύ νερό και απαιτείται προσοχή στα Ι.Χ. αυτοκίνητα που διέρχονται από το σημείο.
Τα παραπάνω ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Παναγιώτης Κουτσάφτης δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου, που πρόσθεσε ότι ενώ είχαν ετοιμαστεί οι αγροτικοί δρόμοι, γιατί σε μια εβδομάδα ξεκινάει η συγκομιδή των μήλων, ενώ τελειώνει η τουριστική περίοδος, αναμένονται προβλήματα ξανά από την πολύ έντονη βροχή.
Ο δήμαρχος ανέφερε ότι η κατάσταση στο αγροτικό δίκτυο είναι προβληματική, εντάχθηκαν έργα μέσω του προγράμματος «Τρίτσης» ύψους 2.5 εκ. €, αλλά επειδή υπάρχουν εννέα χωριά με μεγάλη παραγωγή και μεγάλο αγροτικό δίκτυο, τα χρήματα αυτά είναι πολύ λίγα.

Ο κ. Κουτσάφτης τόνισε ότι το πρόβλημα για τους πολίτες και τους αγρότες είναι η ενέργεια, οι τιμές της οποίας έφτασαν στα ύψη, τα καύσιμα, διότι αυξήθηκαν τα κόστη μεταφοράς τα ψυκτικά έξοδα που ανέβηκαν 50% απ’ ότι πέρυσι, γιατί τα μήλα χρειάζονται και ιδιωτικά ψυγεία. Όπως είπε σε 15 μέρες τα μήλα θα μπουν τα μήλα στα ψυγεία και θα βγουν τον Μάιο, με αποτέλεσμα το κόστος να είναι μεγάλο.
Επίσης πρόβλημα αποτελεί η αύξηση των υλικών συσκευασίας.

Καλή η παραγωγή μήλων και κάστανων
Χθες έγινε γενική συνέλευση στον αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς και αποφασίστηκε πως θα γίνει η συλλογή των μήλων και των θα δουλέψουν τα ψυγεία, ενώ στη συνάντηση φάνηκε ότι έχει πολύ και καλή παραγωγή μήλων και κάστανων.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, οι τιμές των δύο προϊόντων είναι ακόμη απροσδιόριστες και κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει, ενώ τόνισε ότι στα αχλάδια, που δείχνουν ένα δείγμα των τιμών, τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα για τους παραγωγούς και σχεδόν δεν υπήρχε αγοραστική ζήτηση.

Όσον αφορά στα μήλα τόνισε ότι η Ζαγορά εξάγει το προϊόν σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Κύπρο, στην πρώτη υπάρχουν capital control, αλλά με παρεμβάσεις πολιτικές, υπάρχει ελπίδα να ξεμπλοκαριστούν οι πωλήσεις. Ο δήμαρχος είπε ότι οι εξαγωγές δεν προσφέρουν σοβαρό κέρδος, αλλά αδειάζουν την αγορά από τα δεύτερα μήλα και μένουν τα καλά για να πωληθούν σε καλύτερες τιμές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.