Ξεκινάει σήμερα η 12η έκθεση Τοπικών Προϊόντων στο Ανήλιο με την έναρξη της έκθεσης το άνοιγμα περιπτέρων και χορό για όλους από DJ, ενώ αύριο Σάββατο στις 9 το βράδυ θα γίνει διαγωνισμός παραδοσιακών πιάτων γυναικών του χωριού με 20 συμμετέχοντες και με κριτή τον σεφ Πάνο Ιωαννίδη, ενώ θα ακολουθήσει λαϊκή βραδιά.
Για την εκδήλωση μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ η Κλεοπάτρα Χρυσάφη πρόεδρος του Εκπολιτιστικού, Τουριστικού και Αγροτικού Συλλόγου Ανηλίου, η οποία τόνισε ότι ο γνωστός σεφ είναι ευγενέστατος και έτοιμος να βοηθήσει για την επιτυχία της εκδήλωσης.
Η πρόεδρος του Συλλόγου ανέφερε ότι η ιδέα για την εκδήλωση ήρθε θέλοντας να αναβιώσουν κάποια παραδοσιακά πιάτα και έθιμα του χωριού, που είναι πολύ παλιά, ενώ υπάρχουν τεχνικές ου δεν γνωρίζουν καν οι νέοι.
Σύμφωνα με την κ. Χρυσάφη, για να γίνει το φαγητό, έπρεπε να κάψουν τον φούρνο από νωρίς το πρωί, να ετοιμάσουν τα καρβέλια ψωμιού ημερών και φαγητού για 3-4 μέρες και ήταν μια διαδικασία πολύ χρονοβόρα.

«Είπαμε να το εκσυγχρονίσουμε όλο αυτό, να εκμεταλλευτούμε τον κ. Ιωαννίδη, ο οποίος βρίσκεται στο χωριό μας και να δημιουργήσουμε οι γυναίκες και άνδρες του χωριού παραδοσιακά πιάτα», τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου.
Όπως είπε θα υπάρχει από αγριογούρουνο με γλυκοπατάτες μέχρι φασόλια και τα φαγητά, αφότου τα κρίνει ο σεφ και αναδείξει τα τρία πρώτα, θα μοιραστούν στον κόσμο που θα παραβρεθεί στην εκδήλωση, για να καταναλωθούν.
Η κ. Χρυσάφη τόνισε ότι αν και υπήρξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον, οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό θα είναι 20 όλοι κάτοικοι του χωριού, νεώτεροι και μεγαλύτεροι, ενώ μια 82χρονη γυναίκα, θα φτιάξει κουραμπιέδες για τους επισκέπτες.
Η πρόεδρος του Συλλόγου ανέφερε ότι το Ανήλιο δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο φαγητό, αλλά οι συνήθειες του χωριού εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ήταν το κυνήγι και τα ζώα τα οποία έκτρεφαν τον χειμώνα και μαγείρευαν την άνοιξη, με τη φιλοσοφία να τα εκμεταλλευτούν ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τροφή για μεγαλύτερο διάστημα.
«Οτιδήποτε περιλαμβάνει αγριογούρουνο, καπαμά (μέρος του κατσικιού), μπουμπάρι, σπετζοφάι και ότι μπορεί να παραχθεί από τα ζώα ήταν τοπικά προϊόντα και πιάτα, όπως γινόταν και με τα φρούτα (μήλα, κάστανα, αχλάδια) που παρασκευάζονταν σε όλες τις μορφές», ανέφερε.
Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος ένας χορευτικός Σύλλογος από τη Θεσσαλονίκη και η Ένωση Ποντίων Ν. Μαγνησίας.






























