Έξι συνεργάτες της Deutsche Bank στο δικαστήριο

Για πρώτη φορά έξι συνεργάτες της Deutsche Bank παρουσιάζονται ενώπιον δικαστηρίου του Λονδίνου αύριο Δευτέρα, εξαιτίας του σκανδάλου σχετικά με τη χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του δικαστηρίου στο Λονδίνο – η οποία ωστόσο δεν συνιστά επίσημη έναρξη της δίκης – οι συνεργάτες της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας μπορούν να αποδεχθούν ή όχι την ενοχή τους.

Αύριο για πρώτη φορά θα δημοσιοποιηθούν οι κατηγορίες. Ακόμα τέσσερεις πρώην συνεργάτες της βρετανικής τράπεζας Barclays και ένας συνεργάτης της γαλλικής Société Générale θα εμφανιστούν ενώπιον του βρετανικού δικαστηρίου (Westminster Magistrates Court).

Οι βρετανικές διωκτικές αρχές για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος Serious Fraud Office (SFO) τους επιρρίπτει συμμετοχή στη χειραγώγηση των δεικτών του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor. To Euribor είναι το μέσο επιτόκιο δανεισμού με το οποίο πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες δανείζονται χρήματα μεταξύ τους. Το Euribor καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών στις 11:00 η ώρα κεντρικής Ευρώπης και είναι ο μέσος όρος του επιτοκίου καταθέσεων που προσφέρει μια ομάδα περισσότερων από 50 ευρωπαϊκών τραπεζών.

Από τους έξι κατηγορούμενους, οι οποίοι εργάζονταν για την Deutsche Bank, οι πέντε είναι Γερμανοί πολίτες που διαμένουν στη Γερμανία και ένας Γάλλος που διαμένει στη Σιγκαπούρη. Αδιευκρίνιστο πάντως παραμένει εάν οι κατηγορούμενοι θα εμφανισθούν προσωπικά στο δικαστήριο.

Τσουχτερά πρόστιμα

Για χρόνια, συνεργάτες μεγάλων τραπεζών φέρονται να χειραγωγούσαν τα επιτόκια δανεισμού των τραπεζών, μεταξύ αυτών το Libor (είναι το επιτόκιο προσφοράς στο οποίο οι μεγάλες διεθνείς τράπεζες στο Λονδίνο δανείζονται κεφάλαια (ευρωδολάρια) μεταξύ τους) και το Euribor. Όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο το 2012 η Deutsche Bank απέλυσε πολλούς διαπραγματευτές.

Στο τέλος του 2013, η Κομισιόν επέβαλε στην μεγάλη γερμανική τράπεζα οικονομικό πρόστιμο 725 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2015 ακολούθησαν οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία και εκεί η τράπεζα πλήρωσε πρόστιμα μαμούθ που έφτασαν τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τον περασμένο Αύγουστο ένας από τους βασικούς κατηγορουμένους στο σκάνδαλο του Libor καταδικάστηκε στο Λονδίνο σε κάθειρξη 14 χρόνων αλλά αργότερα η ποινή του μειώθηκε στα 11 χρόνια. Εργαζόταν για την ελβετική τράπεζα UBS.

Και η εισαγγελία στη Φρανκφούρτη διενεργεί έρευνες εναντίον πέντε υπόπτων. Ωστόσο η Deutsche Bank δεν θέλησε να πάρει θέση ούτε για τις έρευνες στη Φρανκφούρτη ούτε για την αυριανή διαδικασία στο Λονδίνο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.