Έτοιμος στις 4 Νοεμβρίου ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών της ΕΕ

Την πεποίθηση ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών θα είναι έτοιμος στις 4 Νοεμβρίου, οπότε και η ΕΚΤ θα αναλάβει τα εποπτικά της καθήκοντα εξέφρασε η Γαλλίδα Επικεφαλής του Μηχανισμού, Ντανιέλ Νουί, σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Αναφερόμενη στην τραπεζική ένωση τόνισε ότι ο έλεγχος των τραπεζών δεν επηρεάζεται από τοπικές σκοπιμότητες και θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα πιο ανθεκτικό και αποτελεσματικό τραπεζικό σύστημα. Απέφυγε δε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν από τα stress tests για τις κυπριακές και ελληνικές τράπεζες, αναφέροντας ότι τα στοιχεία δεν θα είναι διαθέσιμα πριν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Η Νουί τόνισε ότι η τραπεζική ένωση θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, ότι μετά την ολοκλήρωση της συνολικής αξιολόγησης θα είναι δυνατόν να εξεταστεί η σταδιακή χαλάρωση των εξωτερικών περιοριστικών μέτρων και ότι οι τράπεζες θα μπορούν να έχουν καλύτερη πρόσβαση στις αγορές κι αυτό θα στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα καθώς θα επιτρέψει την επαναφορά της ροής πιστώσεων.

Η ίδια αναγνώρισε πως έχουν ληφθεί πολλά μέτρα για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα και της οικονομίας της Κύπρου.

Ξεκαθάρισε δε πως ο καλύτερος τρόπος για να καλύψουν οι κυπριακές τράπεζες τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες είναι μέσω της αγοράς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.