Αλλαγές στο νόμο για την ΕΛΣΤΑΤ ζητά η ΕΚΤ

Αλλαγές στο νόμο για την Ελληνική Στατιστική Αρχή που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ζητά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος ως οργανισμού παραγωγής επίσημων στατιστικών.

Το υπουργείο Οικονομικών ως όφειλε απέστειλε στις 14 Ιουλίου 2015 στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αίτημα για τη διατύπωση γνώμης αναφορικά με το σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, οι διατάξεις του οποίου τροποποιούν και το νόμο για την ΕΛΣΤΑΤ (ν. 3832/2010).

Αυτό διότι το σχέδιο νόμου αφορούσε στην Τράπεζα της Ελλάδος και τη συλλογή, επεξεργασία και διανομή στατιστικών στοιχείων σχετικά με τον νομισματικό, χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό τομέα και με τα συστήματα πληρωμών και το ισοζύγιο πληρωμών.

Η ΕΚΤ εξέδωσε μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες τη σχετική γνώμη και την κοινοποίησε στην ελληνική κυβέρνηση στις 15 Ιουλίου. Ωστόσο, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα ήδη είχε μπει προς ψήφιση στη Βουλή και τελικά σε αυτό δεν περιλήφθηκαν οι παρατηρήσει τις ΕΚΤ.

Η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε τα εξής:

«Η ΕΚΤ θα χαιρέτιζε τη σαφέστερη αναγνώριση, στο κείμενο του σχεδίου νόμου, της ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Ελλάδος ως οργανισμού τον οποίο αφορά η παραγωγή επίσημων στατιστικών στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του και ο οποίος παράγει τέτοιες επίσημες στατιστικές.

»Για τον λόγο αυτό η ΕΚΤ συνιστά την εισαγωγή συντακτικών αποσαφηνίσεων στο κείμενο του σχεδίου νόμου, και συγκεκριμένα στις διατάξεις του οι οποίες τροποποιούν τα άρθρα 1 και 2 του νόμου ΕΛΣΤΑΤ, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Ελλάδος.

»Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου θα πρέπει να καθιστά σαφές ότι η συνεργασία μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και της ΕΛΣΤΑΤ δεν θα πρέπει να θίγει την ανεξαρτησία της πρώτης και των καθηκόντων που αυτή ασκεί εντός του στατιστικού πλαισίου του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών».

Πέραν από τις αλλαγές που ζητά η ΕΚΤ επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αναμένεται να υπάρξει και κατάργηση της διάταξης του Ν. 4334/2015 (ΦΕΚ 80 Α’/16.07.2015) με την οποία «νομιμοποιήθηκε» η παράνομη πρόσληψη δικηγόρου στην ΕΛΣΤΑΤ το 2013, για την οποία ο επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέας Γεωργίου είχε ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης όσο και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σπύρος Σαγιάς έχουν δεχθεί σωρεία επικρίσεων για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει παρέμβαση του συλλόγου προσωπικού της ΕΛΣΤΑΤ προς το Ελεγκτικό Συνέριο για να ζητηθεί εισαγγελική παρέμβαση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.