Ανοιχτό το «κούρεμα» των υψηλών συντάξεων

Ανοιχτό άφησε ο πρωθυπουργός το ενδεχόμενο μειώσεων στις υψηλές συντάξεις άνω των 1.400 – 1.500 ευρώ, αν και επανέλαβε ότι βασική αρχή της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές είναι η προστασία όλων των συντάξεων.
Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star Channel, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «έγνοια μας είναι να προστατεύσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία των συντάξεων, που είναι από 600 έως 1.200 ευρώ».
Αυτό σημαίνει πως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βρεθεί μπροστά στη δύσκολη απόφαση για στοχευμένες μειώσεις σε συντάξεις που κυμαίνονται από 1.400 έως 1.500 ευρώ και άνω.
Το θέμα αυτό, καθώς και το ενδεχόμενο περικοπών σε συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ, δεν θίγεται για πρώτη φορά. Και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος είχε δώσει στο ίδιο ερώτημα μια αντίστοιχη απάντηση πριν από μερικούς μήνες, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν περικοπές σε συντάξεις υψηλότερες των 1.500 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία ΗΛΙΟΣ του υπουργείου Εργασίας, από το σύνολο των 2,6 εκατ. συνταξιούχων, πάνω από 1.500 ευρώ κύρια σύνταξη γήρατος λαμβάνουν 348.427 δικαιούχοι, ενώ υπάρχουν επιπλέον άλλες 8.612 συντάξεις θανάτου – χηρείας.
Τα υπόλοιπα 2,3 εκατ. συνταξιούχων λαμβάνουν συντάξεις έως 1.400 ευρώ, με τη συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων να λαμβάνει συντάξεις που δεν υπερβαίνουν τα 650 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις άλλες συνταξιοδοτικές παροχές, θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι θα υπάρξουν μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις, στο εφάπαξ όλων των Ταμείων καθώς και στο μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου του Δημοσίου, το οποίο επιχορηγείται σχεδόν κάθε μήνα με 25-30 εκατ. ευρώ για να πληρώσει το μέρισμα σε 280.000 δικαιούχους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.