Απαισιόδοξοι οι επενδυτές για την Τουρκία

Όλο και πιο απαισιόδοξοι γίνονται οι επενδυτές για την Τουρκία καθώς τα πραγματικά επιτόκια δανεισμού της χώρας ξεπέρασαν αυτά χωρών όπως η Νότια Αφρική και η Ρωσία.

Η μείωση των τιμών των κρατικών ομολόγων της Τουρκίας με διετή διάρκεια οδήγησε φέτος τα επιτόκια σε αύξηση σχεδόν στο 3%. Η ανησυχία των επενδυτών οφείλεται στα ζητήματα που έχει η Τουρκία με την ασφάλειά της αλλά και την πολιτική αναταραχή που επικρατεί στη χώρα.

Την ίδια ώρα η τουρκική λίρα σημειώνει συνεχή πτώση απέναντι σε άλλα νομίσματα, αυξάνοντας τις τιμές των εισαγόμενων αγαθών, ενώ η προοπτική αύξησης των επιτοκίων δανεισμού σε δολάρια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αυξάνει τον κίνδυνο να συνεχιστεί η διολίσθηση της λίρας.

Πλέον η ισοτιμία τούρκικης λίρας – δολαρίου είναι 2,9483 λίρες, ενώ η υποχώρηση του νομίσματος φέτος έναντι του δολαρίου έχει ξεπεράσει το 21%.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 6,9% σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Bloomberg. Η μείωση των τιμών του πετρελαίου βοήθησε στο να μειωθεί ο πληθωρισμός στη χώρα ο οποίος πέρυσι είχε φτάσει το 9,5%.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.