Βαλαβάνη: Τα βάρη για τους εργαζόμενους είναι δυσβάσταχτα

Τα βάρη που θα υποστούν οι εργαζόμενοι είναι δυσβάσταχτα, δήλωσε η Νάντια Βαλαβάνη παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο των δημοσίων εσόδων στο νέο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Δεν έλειψαν αιχμές από την τέως υπουργό για τη συμφωνία με τους εταίρους, ενώ νέα επίθεση εξαπέλυσε σε όσους την κατηγορούν ότι «έβγαλε» χρήματα καλώντας τη μάλιστα να φύγει, ξεκαθαρίζοντας ότι «τώρα είναι» που δεν θα παραδώσει την έδρα της. Μάλιστα η κυρία Βαλαβάνη μιλώντας για κανιβαλισμό σε βάρος της με αφορμή τα δημοσιεύματα για το πρόσωπό της, επιφυλάχτηκε να κινηθεί και νομικά.

«Θα γίνουν πράξη όσα τόσα χρόνια σχεδιάζαμε κατά της φοροδιαφυγής» είπε από την πλευρά του ο κ. Αλεξιάδης, προαναγγέλλοντας σαρωτικούς ελέγχους με άμεση ενεργοποίηση όλου του ελεγκτικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου που συντελείται στην αγορά και τη διακίνηση.

Είπε ακόμη πως δεν θα δοθεί νέα παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις πέραν αυτής που δόθηκε για τα τέλη Αυγούστου.

«Η φοροδιαφυγή είναι από τα κρίσιμα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει αυτή η κυβέρνηση» τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, συμπληρώνοντας ότι «ο Τρύφων Αλεξιάδης, είμαι σίγουρος ότι έχει και τις ιδέες και τη βούληση και τον ενθουσιασμό να προχωρήσει το έργο αυτό».

Βαλαβάνη: Ονειρευτήκαμε δικαιότερο φορολογικό

Στην ομιλία της η απερχόμενη αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη συνεργασία τους και επιβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αφήσει την κοινοβουλευτική της έδρα, έκανε απολογισμό του έργου της:

«Ονειρευτήκαμε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα που είναι απόλυτα ρεαλιστικό. Τώρα γίνεται πιο δύσκολη η πραγματοποίηση του. Τα νέα βάρη δημιουργούν ένα τοπίο, στο οποίο, η όποια αναδιανομή δεν θα μπορέσει να αναιρέσει τις αδικίες», δήλωσε.

«Δεν μπορέσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα αυτό το διάστημα» σημείωσε, προσθέτοντας «εμείς κάναμε κάποια πράγματα για τα τεκμήρια. Όμως, άλλα βασικά προβλήματα όπως ο ΕΝΦΙΑ ή η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ παρέμειναν».

Επίσης αναφέρθηκε και στις ρυθμίσεις για τους αγρότες: «Κάναμε πιο ουσιαστικά πράγματα για τους αγρότες, που όμως τώρα τα παίρνει το νέο πλαίσιο, τώρα τις παίρνει η σκούπα μαζί της».

Αναφερόμενη σε περιπτώσεις κακοδιαχείρησης στο Δημόσιο, είπε ότι «υπάρχουν πολλοί σκελετοί στα ντουλάπια της ΕΤΑΔ για τον εισαγγελέα».

Για τη φοροδιαφυγή είπε ότι όταν ανέλαβε, «υπήρχε ένα σύστημα που βραχυκύκλωνε όταν πήγαινε να αγγίξει τους από πάνω».

Απευθυνόμενη στον Τρύφωνα Αλεξιάδη είπε: «εμείς ζήσαμε χωρίς Τρόικα και έτσι μπορέσαμε να κάνουμε κάποια πράγματα για τη φορολογία, όπως η ρύθμιση των 100 δόσεων. Εσύ Τρύφωνα δεν θα έχεις την πολυτέλεια αυτή».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυρία Βαλαβάνη, ως τώρα:

– 880.000 φυσικά πρόσωπα μπήκαν στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις

– Ρυθμίστηκαν 6,2 δισ. ευρώ χρέους, ενώ εισπράχθηκαν 800 εκατ. ευρώ.

– Το 2015 τα έσοδα από τη ρύθμιση θα φθάσουν συνολικά το 1,2 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, η Νάντια Βαλαβάνη είπε ότι μπορούν να εισπραχθούν μόνο 9 δισ. ευρώ από τα 78 δισ. ευρώ που ανέρχονται συνολικά.

Επίσης, έδωσε στοιχεία κακοδιαχείρησης στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα όπως είπε:

– Το Ελληνικό ΑΕ πλήρωνε ενοίκιο 3.000 ευρώ το μήνα στο Σύνταγμα για τρία άτομα και 1.900 ευρώ το μήνα για πάρκινγκ.

– Στα αρχεία της ΕΤΑΔ υπάρχουν άπειροι σκελετοί στα ντουλάπια για τον εισαγγελέα.

Αναφερόμενη στην ιδιωτικοποίηση του ΟΔΙΕ ΑΕ, είπε ότι έπρεπε να γίνει για να διασωθούν οι εργαζόμενοι σ’ αυτήν.

Αλεξιάδης: Στο στόχαστρο η φοροδιαφυγή

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης τόνισε ότι θα συγκρουσθεί για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ανακοίνωσε ότι άμεσα θα ξεκινήσουν σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά, στις τουριστικές περιοχές, στους φύλακες λαθρεμπορίου και φοροδιαφυγής στη διακίνηση κτλ.

Θα ενεργοποιηθεί όχι μόνο το ΣΔΟΕ, αλλά όλος ο ελεγκτικός μηχανισμός, επισήμανε.

Επίσης τόνισε ότι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση στις φορολογικές δηλώσεις.

Η τρόικα επιστρέφει

Εν τω μεταξύ, έντονο παρασκήνιο στο τρίγωνο Αθήνας-Βρυξελλών-Ουάσιγκτον κρύβει η διαδικασία οριστικοποίησης της καθόδου της τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) στην Αθήνα, η οποία αναμένεται και σε επίπεδο επικεφαλής των κλιμακίων μετά την Τετάρτη.

«Ψάχνουμε ‘φόρμουλα’ για να μην έρθει η τρόικα στο υπουργείο» ανέφεραν στους δημοσιογράφους κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, στο περιθώριο της τελετής παράδοσης-παραλαβής.

Το σχέδιο «όχι τρόικα στα υπουργεία» είχε εφαρμοστεί με σχετική επιτυχία, αλλά και κάποια ευτράπελα τον Μάρτιο, όταν η επιχείρηση-«αστραπή» για τη μεταφορά των κλιμακίων από το ξενοδοχείο Hilton στο παρακείμενο Caravel «σκάλωσε» στα διαδικαστικά και καταγράφηκε από τον φωτογραφικό φακό και τους δημοσιογράφους.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να μην μπουν στα υπουργεία τα τεχνικά κλιμάκια και οι επικεφαλής θα είναι αυτή τη φορά δυσκολότερη, καθώς τόσο το ΔΝΤ όσο και η Κομισιόν ζητούν επισκέψεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην Τράπεζα της Ελλάδας ώστε να καταγραφεί η ζημιά που έχει προκληθεί στην ελληνική οικονομία από τα capital controls και το νέο κύκλο της ύφεσης.

Άλλωστε, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις ξεκαθάρισε προ ημερών ότι το σχήμα του Brussels Group και των συναντήσεων στις Βρυξέλλες δεν μπορεί να συνεχιστεί, ενώ η Ελλάδα έχει ήδη αποδεχθεί στη συμφωνία του Eurosummit τους ελέγχους των θεσμών στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2014 η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιλέξει να πραγματοποιεί τις συναντήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας στο Παρίσι, στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τώρα το αίτημα να γίνουν δεκτοί οι επικεφαλής της τρόικας στα υπουργικά γραφεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας κλπ.). Μένει να φανεί αν θα υπάρξει άλλη μια συμβιβαστική «φόρμουλα».

Οι νέοι επικεφαλής της τριμερούς είναι οι Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρέφερ (EKT), ο οποίος αντικατέστησε πρόσφατα τον Κλάους Μαζούχ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.