Γερμανία: «Πράσινο φως» για την τραπεζική ένωση

Δέσμη νομοσχεδίων, τα οποία δίνουν ουσιαστικά το «πράσινο φως» στα σχέδια για δημιουργία τραπεζικής ένωσης στην Ε.Ε., ενέκρινε χθες το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας, όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή.
Με βάση τα ευρωπαϊκά σχέδια για την τραπεζική ένωση, θα υπάρχει μια εποπτική αρχή για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, ένα σύνολο κανόνων για το κλείσιμο ή την αναδιάρθρωση προβληματικών τραπεζών και ένα κοινό ταμείο.
Για να ελαχιστοποιηθεί το κόστος για τους φορολογούμενους της Ευρωζώνης, οι πολιτικοί της Ε.Ε. διαμόρφωσαν έναν νόμο, βάσει του οποίου – σε περίπτωση χρεοκοπίας μίας τράπεζας – πρώτα θα υφίστανται ζημιές οι μέτοχοι, οι πιστωτές και οι πολύ μεγάλοι καταθέτες της.
Ένα από τα νομοσχέδια που ενέκρινε χθες το υπουργικό στη Γερμανία προβλέπει ότι οι πιστωτές και οι ιδιοκτήτες των γερμανικών τραπεζών θα υφίστανται απώλειες (bail in) από το 2015, σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή, από το χρόνο που προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.