Διαβίωση με 1,25 δολ. την ημέρα για 375 εκατ. εργαζόμενους παγκοσμίως

Τη σκληρή πραγματικότητα ότι 375 εκατομμύρια εργαζόμενες γυναίκες και άνδρες παγκοσμίως δεν είναι σε θέση να κερδίζουν αρκετά για να κρατήσουν τις οικογένειές τους πάνω από το ακραίο όριο της φτώχειας που οριοθετείται στο εισόδημα του 1,25 δολαρίου την ημέρα αναδεικνύει με σημερινό του μήνυμα ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) Γκάι Ράϊντερ.

Στο μήνυμα που απευθύνεται με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Φτώχειας ο Ράϊντερ ανέφερε πως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, περισσότερο από το ¼ των γυναικών και των ανδρών ζουν τις οικογένειές τους με 2 δολάρια την ημέρα ή λιγότερο.

Όπως τόνισε, το 2013 ο αριθμός των εργαζομένων σε συνθήκες ακραίας φτώχειας μειώθηκε μόνο κατά 2,7% σε παγκόσμιο επίπεδο, ήτοι με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μείωσης της τελευταίας δεκαετίας.

Ο επικεφαλής του ILO σημείωσε πως οι προοπτικές δεν βελτιώνονται και πως μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης θα ήταν ένα καταστροφικό ξεκίνημα στην ανανεωμένη παγκόσμια προσπάθεια για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας.

«Κοιτώντας προς το μέλλον, το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό αυξάνεται κατά περίπου 42,6 εκατομμύρια το χρόνο, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Αλλά μόνο 40 εκατομμύρια βρίσκουν δουλειά και μόνο οι μισοί από αυτούς την εξεύρεση απασχόλησης των μισθών», ανέφερε ο Ράϊντερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο κατά την περίοδο μέχρι το 2030, ο κόσμος θα πρέπει να δημιουργήσει περίπου 600 εκατομμύρια «αξιοπρεπείς» θέσεις εργασίας, να συμβαδίσει με την αύξηση του εργατικού δυναμικού, την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών και να άρει τα πρότυπα διαβίωσης για το φτωχότερο 40% .

Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι «Καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης» ήταν ανάμεσα στις τρεις πρώτες προτεραιότητες που προσδιορίζονται από τα 5 εκατομμύρια άνθρωποι από 194 χώρες που συμμετείχαν στο αιγίδα του ΟΗΕ My World 2015 παγκόσμια έρευνα.

«Η φτώχεια δεν έχει ακόμα ηττηθεί. Πάρα πολλοί είναι αυτοί που έχουν μείνει πίσω. Αλλά η διεθνής κοινότητα ετοιμάζεται για μια ανανεωμένη κίνηση και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας σκοπεύει να είναι στην πρωτοπορία», ανέφερε ο Ράϊντερ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.