Διατεθειμένη να τυπώσει περισσότερο φθηνό χρήμα αν χρειαστεί η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να μεταβάλει, αν χρειαστεί, τον ρυθμό της αγοράς κρατικών ομολόγων χωρών της ευρωζώνης, όπως δείχνουν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση των μελών της.

Μπορεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας να θεωρεί ότι η ποσοτική χαλάρωση είναι επαρκής, αλλά η εκτίμηση αυτή μπορεί να αλλάξει αν οι οικονομικές προβλέψεις επηρεαστούν από αύξηση της αβεβαιότητας, σύμφωνα με τα πρακτικά που δημοσιοποιήθηκαν χθες στη Φρανκφούρτη.

Η ΕΚΤ «θα εκτιμά συνεχώς την αποτελεσματικότητα των μέτρων και εξετάζει την πρόοδο που εμφανίζεται όσον αφορά την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει» αναφέρεται.

Τα πρακτικά παρέχουν λεπτομέρειες για τη συνάντηση που πραγματοποίησε η ΕΚΤ στη Λευκωσία στις 4 και 5 Μαρτίου, όπου τα μέλη της αποφάσισαν για τις λεπτομέρειες του σχεδίου ποσοτικής χαλάρωσης 1,1 τρισ. ευρώ.

Σε αντίθεση με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), την Τράπεζα της Αγγλίας και την Τράπεζα της Ιαπωνίας, η ΕΚΤ δεν δημοσιοποιεί τις απόψεις που εκφράζουν μεμονωμένα μέλη της στις συνεδριάσεις. Η ΕΚΤ εξακολουθεί επίσης να διατηρεί μυστικά τα πλήρη πρακτικά των συνεδριάσεών της για διάστημα 30 ετών.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.