Διορθώνει σήμερα το Χ.Α.

Διορθωτικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να κατοχυρώνει μέρος των κερδών της, μετά από τρεις ημέρες ανόδου και συνολικά κέρδη πάνω από 6%.

Ειδικότερα, στις 11:12, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,91% στις 673,92 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 4 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει απώλειες 1,03% στις 199,47 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 1,39% στις 201,71 μονάδες.

Χτες η νέα κυβέρνηση πήρε την καθιερωμένη ψήφο εμπιστοσύνης και πλέον αρχίζουν τα δύσκολα. Από την ερχόμενη εβδομάδα -πιθανότατα τη Δευτέρα- τα 49 προαπαιτούμενα θα έρθουν στη Βουλή υπό τη μορφή ενός πολυνομοσχεδίου, το οποίο και θα αποτελέσει το πρώτο «κρας τεστ» για τη νέα κυβέρνηση.

Από σήμερα πιάνει δουλειά και η τρόικα στην Αθήνα για τον έλεγχο της υλοποίησης των οροσήμων (milestones) και την προετοιμασία της αξιολόγησης που αναμένεται να αρχίσει περί τα τέλη Οκτωβρίου. Τα τεχνικά κλιμάκια θα ασχοληθούν με κρίσιμους τομείς όπως το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό σύστημα, οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις από ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλό χρέος και έλλειμμα. Όπως άλλωστε εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί στο 196,9% του ΑΕΠ το 2015 και το πρωτογενές αποτέλεσμα θα είναι ελλειμματικό κατά 0,5%. Όσον αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, το Ταμείο εκτιμά ότι θα κυμανθεί στο 4,2% το 2015 και θα υποχωρήσει κλιμακωτά στο 0,1% έως το 2019, προτού αυξηθεί εκ νέου στο 03% το 2020.

Υπό αυτά τα δεδομένα, παρατηρούνται έντονες ρευστοποιήσεις στις περισσότερες μετοχές του χρηματιστηριακού ταμπλό, με τη Eurobank να υποχωρεί κατά 4,17%, την Πειραιώς να είναι στο -4,94% και την Alpha Bank ΑΛΦΑ-1,74% στο -3,48%. Απώλειες που ξεπερνούν το 2% καταγράφουν οι Τέρνα Ενεργειακή και η ΓΕΚ Τέρνα, ΓΕΚΤΕΡΝΑ ενώ άνω του 1% είναι οι απώλειες σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΠ-0,68% ΟΛΠ, ΟΛΠ+1,27% Grivalia, ΕΕΕ, Motor Oil και Jumbo.

Αντίθετα, η Εθνική σημειώνει μικρά κέρδη της τάσεων του 0,20%, αν και ξεκίνησε τις συναλλαγές στο +2,23%, ενώ πολύ μικρές είναι οι απώλειες σε ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ-0,12% ΜΕΤΚΑ, ΜΕΤΚ Ελλάκτωρ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΟΤΕ ΟΤΕ-0,70% και Folli Follie.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.