Δυστοκία της Ευρώπης στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων βλέπει ο Κ.Μίχαλος

Στη δυστοκία της Ευρώπης στη δημιουργία νέων δυναμικών επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ.Μίχαλος, μιλώντας με την ιδιότητα του αναπληρωτή προέδρου των Ευρωεπιμελητηριων σε εκδήλωση του Βελγο-ελληνικού επιμελητηρίου στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε στην ομιλία του πως στην Ευρώπη μόλις το 37% περίπου των εργαζόμενων προτιμούν την αυτοαπασχόληση, ενώ στις ΗΠΑ και στην Κίνα το αντίστοιχο ποσοστό υπερβαίνει το 50%.

Επικαλούμενος την έρευνα «Global Entrepreneurship Monitor 2013» ο επικεφαλής του ΕΒΕΑ υποστήριξε πως σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ελλάδα και η Ισπανία, οι επιχειρηματίες αρχικού σταδίου αποτελούν γύρω στο 5% του συνολικού ενήλικου πληθυσμού.

Το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ και στην Κίνα είναι κοντά στο 15%, ενώ στη Βραζιλία βρίσκεται στο 17%.

«Η Ευρώπη αυτή την περίοδο έχει τεράστια δυστοκία σε καινοτόμες επιχειρήσεις» τόνισε και προσέθεσε πως καθοριστικός ανασταλτικός παράγοντας είναι η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, το διοικητικό περιβάλλον και η δυσπιστία εκ μέρους της ίδιας της αγοράς.

Ο κ. Μίχαλος επικαλέστηκε και έρευνα της εταιρείας Gallup, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών δηλώνει ότι το κράτος δυσχεραίνει την ανάληψη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Μάλιστα, όπως τόνισε στις χώρες που υποφέρουν περισσότερο από την ανεργία -ειδικά μεταξύ των νέων- όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, το ποσοστό των πολιτών που έχουν αυτή την άποψη υπερβαίνει το 90%.

Τέλος, θέλοντας να καταδείξει την υπεροχή των ΗΠΑ στην καινοτόμο επιχειρηματικότητα και στα αυξημένα κίνητρα που παρέχονται έναντι της ΕΕ ανάφερε πως στη Silicon Valley υπάρχουν περίπου 50.000 Γερμανοί, ενώ περίπου 500 start-ups στην ευρύτερη περιοχή έχουν ιδρυθεί από Γάλλους επιχειρηματίες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.