Ισχνή πτώση των τραπεζικών καταθέσεων τον Οκτώβριο

Ισχνή πτώση των τραπεζικών καταθέσεων κατεγράφη τον Οκτώβριο, γεγονός που τραπεζικά στελέχη αποδίδουν στις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδας, οι τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώθηκαν τον Οκτώβριο κατά 0,15% σε μηνιαία βάση και διαμορφώθηκαν στα 164,5 δισ. ευρώ, από 164,7 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο.

Η μικρή υποχώρηση των καταθέσεων κατά 200 εκατ. ευρώ περίπου τον Οκτώβριο αποδίδεται στις πληρωμές για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλους φόρους. Στη βάση αυτή τραπεζικά στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να συνεχισθεί έως τις αρχές του 2015 η μικρή πτώση των τραπεζικών καταθέσεων, καθώς μέσα στις επόμενες 40 ημέρες θα πρέπει να καταβληθούν φόροι ύψους 2 δισ. ευρώ περίπου.

Τα ίδια στελέχη σημειώνουν πως η ενίσχυση των καταθέσεων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αποκατάσταση των συνθηκών ρευστότητας. Σημειώνεται ότι σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2009, όταν και οι καταθέσεις είχαν διαμορφωθεί στα 237 δισ. ευρώ, το απόθεμα των καταθέσεων έχει μειωθεί κατά 72,5 δισ. ευρώ.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.