Κάτω από τα 1,20 δολ. το ευρώ

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα ετών υποχωρεί το ευρώ σήμερα, καθώς εντείνονται οι προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αποφασίσει τελικά ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, αυξάνοντας την προσφορά χρήματος στην οικονομία.

Ειδικότερα, στις 13:22, το ευρώ υποχωρεί κατά 0,7% στα 1,1918 δολάρια, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδα από τον Μάρτιο του 2006.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, για περίπου μία δεκαετία το ευρώ είχε μετατρέψει τα επίπεδα των 1,20 δολαρίων σε ισχυρή στήριξη. Ωστόσο, η πορεία του φαίνεται ότι αλλάζει ριζικά, εξαιτίας των εξελίξεων στον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά και της ενδεχόμενης απόφασης της ΕΚΤ για ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών, η τελική πορεία του ευρώ θα καθοριστεί τόσο από τις αποφάσεις της ΕΚΤ, όσο και από εκείνες της Federal Reserve, της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας. Εάν η Fed δεν προχωρήσει έστω και σε μία αύξηση του βασικού της επιτοκίου, είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθεί η εκτίμηση της πτώσης του ευρώ, ακόμη και αν είναι σαφής η στάση που θα κρατήσει η ΕΚΤ. Εάν η ΕΚΤ θέλει να αποδυναμώσει περαιτέρω το νόμισμά της θα πρέπει να λάβει γεναίες αποφάσεις σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.