Κλείνει η αξιολόγηση, εγκρίνεται η δόση

Η εκπλήρωση των βασικών προαπαιτούμενων από την κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας (ΕWG), που πραγματοποιείται σήμερα στο Ελσίνκι.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σήμερα το Euro Working Group θα επιβεβαιώσει -και τυπικά- ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα των συμφωνημένων μέτρων. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το EWG θα ενημερώσει και επίσημα τα κοινοβούλια των κρατών-μελών προκειμένου τα τελευταία να εγκρίνουν την αποδέσμευση της δόσης.
Χθες στη βελγική πρωτεύουσα αξιωματούχος της Ευρωζώνης με πρόσβαση στις συζητήσεις ανέφερε ότι «όλα φαίνονται εντάξει και αύριο (σ.σ.: σήμερα) στο Ελσίνκι θα ληφθεί και η τελική απόφαση», που είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Είχε προηγηθεί το «πράσινο φως» των θεσμών, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα εκπλήρωσε τα προαπαιτούμενα.
Βασικά, ικανοποιήθηκαν τα τέσσερα θέματα που είχαν θέσει οι εταίροι στην κυβέρνηση:
1) η υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης για την παραχώρηση του Ελληνικού,
2) η μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ του 5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ που κατέχει το ελληνικό κράτος,
3) οι αλλαγές στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων,
4) οι υπουργικές αποφάσεις για τις μειώσεις σε εφάπαξ, αλλά και επικουρικές συντάξεις.
Πεπεισμένος για εκταμίευση της δόσης εμφανίστηκε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε ομιλία του ενώπιον του γαλλικού κοινοβουλίου. «Είμαι απόλυτα αισιόδοξος αναφορικά με το ότι την επόμενη εβδομάδα, στις 16 Ιουνίου, το Eurogroup θα είναι σε θέση να αποφασίσει με επίσημο τρόπο για την καταβολή των 10,3 δισ. ευρώ σε πολλές δόσεις» ανέφερε ο επίτροπος.
Η διαπίστωση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης θα επιτρέψει την έγκριση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια χωρών της Ευρωζώνης που προβλέπουν αυτή τη διαδικασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από την προσεχή Πέμπτη 16 Ιουνίου. Την παραπάνω ημερομηνία ή το αργότερο στις 17 Ιουνίου θα συνεδριάσει το δ.σ. του ΕΜΣ, το οποίο έπειτα από εισήγηση του γενικού διευθυντή Κλάους Ρέγκλινγκ θα εγκρίνει τη δόση των 10,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,5 δισ. ευρώ θα δοθούν άμεσα και τα υπόλοιπα 2,8 δισ. ευρώ στις αρχές του φθινοπώρου, με την εκπλήρωση προαπαιτούμενων δράσεων.

Η γερμανική Βουλή περιμένει το EWG
Στο μεταξύ, το γερμανικό κοινοβούλιο δεν έδωσε χθες την έγκρισή του για την αποδέσμευση της δόσης, κατόπιν αιτήματος που υπέβαλε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με το Reuters, με επιστολή του στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου ο υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν προτείνει την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM).
Ωστόσο η Επιτροπή Προϋπολογισμού του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου ανέβαλε την απόφαση για την εκταμίευση της δανειακής δόσης για την Ελλάδα. «Δεν αποδεσμεύσαμε σήμερα (σ.σ.: χθες) την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διότι η εφαρμογή ενός μικρού υπολοίπου των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση μέτρων εκκρεμεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στην Επιτροπή Έκχαρτ Ρέμπεργκ. «Όταν αυτά θα έχουν υλοποιηθεί, θα ασχοληθούμε εκ νέου με το θέμα» πρόσθεσε και επεσήμανε πως δεν διακρίνονται πια σοβαρά προβλήματα στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Στο σχετικό αίτημα που είχε διαβιβάσει χθες το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στην Επιτροπή είχε επισημανθεί ότι η έγκριση εξαρτάται από την τελική επιβεβαίωση της εφαρμογής των μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση. Στο ίδιο έγγραφο αναφερόταν ακόμη ότι η Ε.E., η ΕΚΤ και το ΔΝΤ δεν μπόρεσαν να δώσουν στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης οριστική επιβεβαίωση γι’ αυτό το θέμα, ωστόσο αυτή η επιβεβαίωση αναμένεται σύντομα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.