Κρατήσεις έως και 15.000 ευρώ για αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις

Στα 15.000 ευρώ αυξάνεται με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα το ποσό που δύναται να παρακρατεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από τις συντάξεις επομένων μηνών συνταξιούχων που είχαν λάβει αχρεωστήτως καταβαλλόμενες συντάξεις, βοηθήματα, καθώς και επιδόματα που καταβάλλονται μαζί με τη σύνταξη.

Σύμφωνα με τον Ν.2084/1992 αχρεωστήτως καταβαλλόμενες συντάξεις, βοηθήματα, καθώς και επιδόματα που καταβάλλονται μαζί με τη σύνταξη ή το βοήθημα, μέχρι ποσού 300.000 δραχμών (880,41 ευρώ), παρακρατούνται με απόφαση του διευθυντή της αρμόδιας διεύθυνσης συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από τις συντάξεις των επόμενων μηνών σε 6 μηνιαίες δόσεις, καθεμία από τις οποίες δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/4 του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης. Στην περίπτωση που ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων δεν επαρκεί για την εξόφληση του ανωτέρω ποσού, ο χρόνος επιμηκύνεται ανάλογα.

Το ποσό των 880,41 ευρώ του 1992 έως τον Απρίλιο του 2013 είχε αυξηθεί στις 5.000 ευρώ, πέρυσι αυξήθηκε στα 6.000 ευρώ και πλέον διαμορφώνεται στα 15.000 ευρώ , καθώς το υπουργείο Οικονομικών έκρινε ότι η ανάγκη ευχερέστερης είσπραξης των αχρεωστήτως καταβαλλομένων ποσών για συντάξεις βοηθήματα και επιδόματα που συγκαταβάλλονται με τη σύνταξη απαιτεί την αύξηση του σχετικού ορίου κατά 250%.

Θανάσης Κουκάκης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.