Κρούγκμαν: Παράλογη η Γερμανία αν απορρίψει την πρόταση για το χρέος

Την εκτίμηση ότι η πρόταση Βαρουφάκη -που δεν μιλά πλέον για ονομαστική διαγραφή χρέους, αλλά για ανταλλαγή με δύο ειδών ομόλογα: ένα με ρήτρα ανάπτυξης και ένα χωρίς ημερομηνία λήξης- είναι απολύτως λογική και θα ήταν παράλογη η Γερμανία αν την απορρίψει, εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν.

Στο άρθρο του στο blog του με τίτλο: «Ποιος είναι ο παράλογος τώρα;», ο διάσημος οικονομολόγος αναρωτιέται με ποιο επιχείρημα θα μπορούσε η Γερμανία, χωρίς συζήτηση, να απορρίψει μια τόσο λογική πρόταση.

Όπως επισημαίνει, το κρίσιμο για την Ελλάδα είναι να χαλαρώσει η απαίτηση για μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, ώστε να δημιουργηθεί το περιθώριο για ανάπτυξη.

«O Γιάννης Βαρουφάκης λέει πως δεν ενδιαφέρεται για το τι θα συμβεί με την ονομαστική αξία του χρέους. Αυτό που θέλουν, αντίθετα, είναι μια σημαντική, αλλά όχι τεράστια χαλάρωση της απαίτησης για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 4,5% στο 1 με 1,5% του ΑΕΠ· επιπλέον θέλουν ευελιξία για την επίτευξη αυτών των πλεονασμάτων, με ένα μίγμα που να περιλαμβάνει περισσότερα έσοδα και λιγότερες περικοπές στα έξοδα» γράφει ο κ. Κρούγκμαν.

Σημειώνει ότι και ο ίδιος έχει διατυπώσει την άποψη ότι -δεδομένου πως το χρέος δεν είναι δυνατόν να αποπληρωθεί εξ ολοκλήρου κι άρα η συζήτηση αφορά τον τρόπο που θα αποπληρωθεί τμήμα του- θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα κάποια ευελιξία (αλλά όχι απάλειψη) σε ό,τι αφορά τον όρο για την επίτευξη μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για ανάκαμψη.

«Αυτό είναι που ζητά η Ελλάδα τώρα» παρατηρεί ο Κρούγκμαν και σημειώνει: «Δεν μπορώ να φανταστώ σε ποια βάση θα μπορούσε η Γερμανία να αρνηθεί, χωρίς συζήτηση, αυτήν την πρόταση. Εάν η θέση της Γερμανίας είναι ότι το χρέος πρέπει πάντα να αποπληρώνεται εξ ολοκλήρου, χωρίς καμία ουσιαστική ανακούφιση, ακόμα κι αν αποτρέπεται μια διαγραφή, τότε η θέση αυτή είναι βασικά παράλογη τρελή και όλες οι διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία έχει επίγνωση της πραγματικότητας θα αποδειχθούν λανθασμένες».

«Αν η Γερμανία πιστεύει ότι οι Έλληνες απαιτούν πολλά, η απάντηση είναι ότι βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση, ελπίζω σε μια διαπραγμάτευση που δεν βασίζεται στην απειλή ότι η ΕΚΤ θα καταστρέψει τις ελληνικές τράπεζες» επισημαίνει ο Κρούγκμαν και καταλήγει: «Το θέμα τώρα είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια λογική πρόταση. Η επόμενη κίνηση πρέπει να γίνει από τους πιστωτές».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.