Νέα χαρτονομίσματα των 10 ευρώ από αύριο

Αύριο, Τρίτη βγαίνει σε κυκλοφορία το νέο χαρτονόμισμα των 10 ευρώ της σειράς «Ευρώπη». Το τραπεζογραμμάτιο έχει ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας και νέα εμφάνιση.
Το ολόγραμμα και το υδατογράφημά του περιέχουν μια προσωπογραφία της Ευρώπης, μίας μορφής της ελληνικής μυθολογίας. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ο αριθμός με βαθυπράσινο χρώμα.
Όταν το τραπεζογραμμάτιο παρατηρείται υπό γωνία, στον γυαλιστερό αριθμό δημιουργείται μια αίσθηση κίνησης του φωτός από πάνω προς τα κάτω και αντίστροφα. Επίσης, ο αριθμός αλλάζει χρώμα από βαθύ πράσινο σε βαθύ μπλε.
Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), χάρη σε αυτά και σε άλλα χαρακτηριστικά η γνησιότητα του νέου χαρτονομίσματος επαληθεύεται πολύ εύκολα με τη μέθοδο των τριών ελέγχων (έλεγχος με την αφή, οπτικός έλεγχος και εξέταση υπό γωνία).
Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνη διαβεβαίωσαν την ΕΚΤ ότι κατέβαλαν κάθε προσπάθεια, προκειμένου να διευκολύνουν την προσαρμογή του εξοπλισμού επεξεργασίας τραπεζογραμματίων στις χώρες τους, ώστε όλα τα μηχανήματα να δέχονται το νέο χαρτονόμισμα.
«Έχει μεγάλη σημασία όλοι όσοι χρησιμοποιούν τα τραπεζογραμμάτια ευρώ να συνεχίσουν να το κάνουν με απόλυτη εμπιστοσύνη. Γι’ αυτό ακριβώς εισάγουμε τη σειρά “Ευρώπη”», δήλωσε ο Ιβ Μερς, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.
Τα χαρτονομίσματα των 10 ευρώ της πρώτης σειράς θα συνεχίσουν να εκδίδονται, ούτως ώστε να εξαντληθούν τα αποθέματα. Θα κυκλοφορούν παράλληλα με τα χαρτονομίσματα των 10 ευρώ της σειράς «Ευρώπη», θα αποσυρθούν σταδιακά και θα πάψουν να έχουν ισχύ νόμιμου χρήματος. Αυτή η αλλαγή θα ανακοινωθεί εγκαίρως.
Περισσότερες πληροφορίες για το νέο τραπεζογραμμάτιο και τους τρόπους επαλήθευσης της γνησιότητάς του υπάρχουν στον δικτυακό τόπο http://www.nea-trapezogrammatia-euro.eu .

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.