Ξεπερνούν το 11% οι απώλειες των τραπεζών στο Χ.Α.

Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις δέχεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να χάνει και πάλι τα επίπεδα των 680 μονάδων, στη σκιά της σεναριολογίας για τον τρόπο διενέργειας της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ειδικότερα, στις 14:42 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 2,81% στις 674,08 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 19 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει απώλειες 3,45% στις 197,02 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 11,52% στις 233,56 μονάδες.

Η αγορά επηρεάζεται από τη σεναριολογία που έχει ξεκινήσει για τον τρόπο που θα συντελεστεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία θα γίνει στο διάστημα από 15 Νοεμβρίου μέχρι 15 Δεκεμβρίου, και ποιος θα είναι ο αντίκτυπος αυτής στους υφιστάμενους μετόχους. Την ίδια ώρα, ψήγματα διαφωνιών μεταξύ Ευρωπαίων και Ελλήνων έχουν βγει στην επιφάνεια, με τους πρώτους να θέλουν μεγάλες ΑΜΚ προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι η τρίτη μέσα σε μια τριετία. Μάλιστα, οι Ευρωπαίοι δείχνουν να θέλουν να δώσουν ένα σαφές σήμα ότι πρόκειται για την τελευταία κίνηση ανακεφαλαιοποίησης, βάζοντας τέλος σε θέματα αξιοπιστίας που προκύπτουν από την εν τοις πράγμασι «αποτυχία» των προηγούμενων δύο. Παρότι η συμμετοχή ιδιωτών είναι ζητούμενο, ανησυχία προκαλεί στην Ευρώπη το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί πλήρης θωράκιση από μια ανακεφαλαιοποίηση μικρού ύψους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Alpha Bank ΑΛΦΑ-13,21% σημειώνει απώλειες 16,35%, η Eurobank υποχωρεί κατά 10,81%, η Εθνική είναι στο -11,88% και η Πειραιώς στο -9,48%. Απώλειες άνω του 4% σημειώνουν οι Ελλάκτωρ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ-5,33% Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ-5,55% και ΓΕΚ Τερνα, ΓΕΚΤΕΡΝΑ-4,62% ενώ άνω του 3% είναι οι απώλειες σε Μυτιληναίο, ΔΕΗ, ΔΕΗ-3,40% Βιοχαλκο.

Ισχυρές είναι οι απώλειες στις περισσότερες μετοχές του FTSE 25, ενώ μόνο η Jumbo και η Aegean διατηρούν ακόμη το θετικό τους πρόσημο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.